Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura pro 2.ročník TémaOscar Wilde Označení DUMUVY_32_INOVACE_118 Jméno autoraEva Máchová Datum vytvoření7.3.2013 AnotaceOpakovací prezentace autorova života a díla, práce s ukázkami.

2 Oscar Wilde Opakování

3 1)Zkuste si opakovací test. Nezapomeňte na vyhodnocení!test 2)Zopakujte si následující pojmy: DANDY NARCISMUS PORTRÉT DEKADENCE 3) Za pomocí výše zmíněných pojmů charakterizujte nejslavnější román Oscara Wilda.

4 Dílo Doplňte tabulku, poslední řádek za pomocí videa: NázevLit. žánrPostavyTéma Obraz Doriana Graye Slavík a růže Jak je důležité míti Filipa

5 Přečtěte si následující Wildovy citáty (1). Jak byste na jejich základě charakterizovali jejich autora? Člověk je nejméně sebou samým. Dej mu masku a poví pravdu. Jediné, co je horší, než když se o vás mluví, je to, když se o vás nemluví. Jsme dnes natolik vzdělaní, že nás už nic kromě šťastného manželství nemůže překvapit. Nikde se nelze nudit tak výborně jako v rodinném kruhu. Štěstí ženatého muže záleží na ženách, se kterými se neoženil. Inteligence není choroba nakažlivá.

6 Přečtěte si ukázku ze závěru románu Obraz Doriana Graye. Jaká scéna následuje? Pokuste se dopsat ji. Bylo slyšet výkřik a zadunění. Ve výkřiku zazněl takový děs ze smrti, že sluhové se s leknutím probudili a vyklouzli ze svých pokojů. Dva páni, kráčející dole po náměstí, se zastavili a zvedli oči k tomu velkému domu. Pak šli dál, dokud nepotkali policistu, a vrátili se s ním. Policista několikrát zazvonil, ale nikdo nepřišel otevřít. Až na světlo v jednom z nejhořejších oken bylo v celém domě tma. Po chvíli strážník odešel, postavil se do sousedního portálu a vyčkával. „Čí je to dům, konstáble?“ ptal se starší z pánů. „Pana Doriana Graye, pane“ odvětil policista. Páni se na sebe podívali, ušklíbli se a vykročili. Jeden z nich byl strýc sira Henryho Ashtona. Uvnitř v domě, v křídle pro personál, hovořili spolu tichým šepotem polooblečení sluhové. Stará paní Leafová plakala a lomila rukama. Francis byl smrtelně bledý. Asi po čtvrthodině si přibrali kočího a jednoho lokaje a kradli se nahoru. (...) Když vstoupili do místnosti... (2)

7 Přečtěte si závěr románu a srovnejte se svým textem: Když vstoupili do místnosti, spatřili na stěně skvostný portrét svého pána, jak ho naposledy viděli, se vší tou podivuhodnou nádherou jeho mladosti a krásy. Na podlaze ležel mrtvý muž ve večerním úboru a s nožem v srdci. Byl povadlý, vrásčitý a měl odporný obličej. Teprve, když si prohlédli jeho prsteny, poznali, kdo to je. (2) Rozbor ukázky: Posuďte roli vypravěče v textu. Popište atmosféru ukázky. Charakterizujte jazykovou stránku ukázky. Řekněte, jak na vás uvedená ukázka i celé dílo zapůsobilo.

8 Seznam literatury a pramenů Úvodní snímek: Oscar Wilde Statue.JPG. [online] [cit. 2012-03-07]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oscar_Wilde_Statue.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oscar_Wilde_Statue.JPG Test [online] [cit. 2013-03-07]. Dostupný na WWW: http://testy.nanic.cz/testy/literatura/oscar- wilde/ Video: Oscar Wilde: Jak je důležité míti Filipa (1979). [online] [cit. 2013-03-07]. Dostupný na WWW: http://www.youtube.com/watch?v=2CCC5wXiXA4 (1)Citáty. http://cs.wikiquote.org/wiki/Oscar_Wildehttp://cs.wikiquote.org/wiki/Oscar_Wilde (2)http://cs.wikipedia.org/wiki/Obraz_Doriana_Graye


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google