Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura pro 4.ročník TémaOta Pavel Označení DUMUVY_32_INOVACE_159 Jméno autoraEva Máchová Datum vytvoření8.3.2013 AnotacePrezentace života a díla; rozbor ukázky.

2 Ota Pavel 1930 - 1973

3 -vlastním jménem Otto Popper - židovského původu - otec a oba bratři přežili věznění v koncentračním táboře - prozaik, novinář a sportovní reportér -1949–1956 působil jako sportovní redaktor v Československém rozhlase, v časopise Stadion (jeho první literární pokusy, především fejetony ze sportovního prostředí) - jako redaktor hodně cestoval -při zimní olympiádě v Innsbrucku (1964) u něj propukla vážná duševní choroba (maniodepresivní psychóza) - v invalidním důchodu, několikrát pobýval v psychiatrických léčebnách a zemřel předčasně na srdeční infarkt ve věku nedožitých 43 let v rodné Praze - 2002 otevřeno muzeum Oty Pavla v Buštěhradě (1)muzeum

4 Dílo: - sportovní a autobiografické prózy (dětství) Ze sportovního prostředí: Dukla mezi mrakodrapy - kombinace prvků beletrie a sportovní reportáže Plná bedna šampaňského Pohádka o Raškovi Vzpomínkové prózy: Smrt krásných srnců – vzpomínky na dětství a především na život otce Lea, svérázného židovského obchodníka Jak jsem potkal ryby – povídky o milovaném rybaření Posmrtně vydáno: např.: Zlatí úhoři – obsahuje dvě Pavlovy povídky, Běh Prahou a Prase nebude, které se kvůli cenzuře nedostaly do prvního vydání tohoto souboru (1)

5 Ukázka: Smrt krásných srnců My tři kluci jsme do toho kraje za hrad Křivoklát ohromně rádi jezdili. Tenkrát jsem nevěděl proč, ale dnes to vím. Můj tatínek pochopil už tenkrát, že jednou můžu vidět bulváry Paříže a mrakodrapy New Yorku, ale už nikdy nebudu moci týdny bydlet v chalupě, kde voní v peci chleba a v máselnici se tluče máslo, protože u těch chalup budou jednou zastavovat embéčka, uvnitř budou blikat televizory, podají vám špatnou černou kávu a vybledlý chleba. Kdysi tatínek hledal ten kraj po čuchu. Ve třicátých letech minul s naším osobním šoférem Tondou Valentou hrad Křivoklát a stoupal strašnými serpentinami dále na západ podél řeky Berounky, ve které tenkrát plavaly štiky jak krokodýlové a na mělčinách se v řasách převalovali tloušti a parmy jak polena. (2) Charakterizujte jazykovou stránku ukázky. Zaměřte se především na zvýrazněná slova.

6 Za pomocí těchto obrázků shrňte do několika vět vše, co jste se dozvěděli o životě a díle Oty Pavla.

7 Seznam literatury pramenů (1)http://cs.wikipedia.org/wiki/Ota_Pavelhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Ota_Pavel Odkaz na muzeum Oty Pavla. [online] [cit. 2013-03-08]. Dostupné na www: http://www.bustehrad.cz/muzeum/ (2) Sochrová, Marie. Čítanka IV. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Havlíčkův Brod, 2001, s. 155 Obrázky: Srnec.jpg. [online] [cit. 2013-03-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Srnec.jpg Řeka.JPG. [online] [cit. 2013-03-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Řeka.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Řeka.JPG Synagoga Nová Cerekev 15.jpg. [online] [cit. 2013-03-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Synagoga_Nová_Cerekev_15.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Synagoga_Nová_Cerekev_15.jpg Leicestersportingstatue.jpg. [online] [cit. 2013-03-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leicestersportingstatue.jpg


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google