Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření fyzikálních veličin – Měření času

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření fyzikálních veličin – Měření času"— Transkript prezentace:

1 Měření fyzikálních veličin – Měření času
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_157, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Měření fyzikálních veličin – Měření času“, je doplněna obrázky k tématu a obsahuje otázky a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák zná jednotky času používané v praxi a zná vztahy mezi nimi. Umí vyjmenovat přístroje na měření času. V rámci procvičení učiva vyhledává chybné zápisy času, odpovídá na otázky k danému tématu. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Měření času Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Čím měříme čas? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Jednotky času Základní mezinárodní jednotka času - sekunda Sekunda – s Další jednotky: Hodina – h Minuta – min Den - d Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Vztahy mezi jednotkami
1 min = 60 s 1 h = 60 min = 3600 s 1 den = 24 h = s Fyzikální veličina čas – značka t Zápis: t = 5 min Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Měření času Historie využití přírodních jevů, které se pravidelně opakovaly (Slunce, Měsíc, hvězdy) přesýpací hodiny, vodní hodiny (klepsydra), sluneční hodiny, … mechanické hodiny – kyvadlové, orloje, přenosné a kapesní hodiny Současnost nejpřesnější jsou hodiny atomové (kmity atomů) signál mezinárodní časové služby (televize, rozhlas, ..) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Chybné zápisy zakroužkuj
60 s = 1 min 15 min = 0,15 h 30 min = 0,5 h 2 h = s 10 min = 600 s 6 min = 0,1 h 45 min = 0,75 h s = 4 min 1,5 h = 90 min 5 min = 30 s 105 min = 1 h 45 min Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Otázky k procvičení učiva
Vyjmenuj, jaké druhy hodin znáš, s jakými jsi se setkal(a). Jaká se nazývá základní jednotka času? sekunda Jaké jsou další jednotky času? hodina, minuta, den Jaké druhy hodin se používaly v historii? Kolik hodin má den? 24 Kolik minut má hodina? 60 Cestující jel rychlíkem z Brna do Prahy. Rychlík vyjel z Brna v 10:39 a přijel do Prahy ve 13:21. Kolik času strávil cestující ve vlaku? 2 h 42 min Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Použité zdroje AUTOR NEUVEDEN. Měření času [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [ ] Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Měření fyzikálních veličin – Měření času"

Podobné prezentace


Reklamy Google