Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA"— Transkript prezentace:

1 VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 VYLUČOVACÍ SOUSTAVA odstranění škodlivých a přebytečných látek z těla v podobě moči současně regulují obsah vody a solí v těle nejdůležitějším orgánem jsou ledviny při poškození ledvin dochází během velmi krátké doby k vážným zdravotním komplikacím Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 STAVBA VYLUČOVACÍ SOUSTAVY
1 – dolní dutá žíla 2 – břišní tepna 3 – ledvina 4 – močovod 5 – močový měchýř 6 – prostata 7 – močová trubice Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 LEDVINY párový orgán uložený na zadní straně dutiny břišní
filtrují krev za vzniku moči krev přivádějí tepny (6) a odvádějí žíly (5) v kůře ledviny (1) dochází k filtraci krve a vzniku primární moči ve dřeni ledviny (2) dochází ke zpětnému vstřebávání látek do krve ledvinná pánvička (3) schraňuje definitivní moč močovod (4) potom odvádí moč do močového měchýře Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 VZNIK MOČI nejprve ve váčku (2) dojde k filtraci krve z tepny (1) – vznik prvotní moči (180 l /den) jak putuje prvotní moč kanálky (4) – dochází ke vstřebávání živin (glukóza, aminokyseliny), solí a vody zpět do krve – žíly (6) – vzniká definitivní moč (1,5 l/den) definitivní moč – putuje do sběrného kanálku (5) a přes ledvinovou pánvičku a močovody do močového měchýře a ven z těla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 FILTRACE KRVE V LEDVINĚ
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 SLOŽENÍ MOČI moč obsahuje 96% vody a 4% močoviny a anorganických solí
při námaze a nemoci se složení moči mění – proto doktor testuje při nemoci moč glukóza v moči je vždy špatná odhalení např. cukrovky, zánětu močového měchýře, těhotenství, dopingu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 MOČOVODY 30 cm dlouhé tvořeny hladkou svalovinou
posun moči pomocí peristaltických pohybů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 MOČOVÝ MĚCHÝŘ dutý orgán tvořený hladkou svalovinou
po naplnění – pocit nucení k močení vyprázdnění – uvolněním svěračů ovládaných vůlí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 MOČOVÁ TRUBICE odvádí moč z močového měchýře
trubice tvořená hladkou svalovinou Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST běžné onemocnění hlavně u žen
prochlazení – dojde k bakteriální infekci projevy – časté močení, pálení při močení, nutkání nutné léčit antibiotiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 LEDVINOVÉ KAMENY vznikají v ledvinách při nedostatečném přijmu vody nebo při nadbytečném přijmu minerálních látek Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 DIALÝZA v případě, že člověk přijde o obě ledviny musí pravidelně (jednou za pár dní) docházet do nemocnice na tzv. umělou ledvinu – pročistí všechnu krev v těle Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 KREVNIČKA MOČOVÁ parazit žijící v močové trubici člověka
rozšířen v tropech celého světa živí se krví, kterou saje z cév v močovém měchýři postupně může způsobit i smrt Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 ZDROJE Obrazový materiál snímek 3 (vylučovací soustava): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 4 (ledvina): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (vznik moči): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (ledvinová filtrace): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 8 (močovody): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 9 (močový měchýř): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 10 (močová trubice): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 12 (ledvinové kameny): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 13 (dialýza): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 14 (krevnička močová): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google