Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti"— Transkript prezentace:

1 Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti

2 Základní školy Povinná školní docházka v Dánsku je stejně jako v ČR devítiletá. Před nástupem na základní školu mohou děti navštěvovat mateřskou školku a předškolní přípravu. V Dánsku je kladen velký důraz na studium jazyků, a tak se děti kromě dánštiny učí od 5. třídy také anglicky a německy.

3 Střední školy V případě, že chtějí žáci pokračovat studiem na střední škole, mohou si vybrat mezi odborným vzděláním, které trvá 3-4 roky a připravuje studenty na výkon odborných prací, anebo vyšším středním vzděláním, které trvá 3 roky a je přípravou na studium na vysoké škole.

4 Vysoké školy Terciální vzdělávání zajišťuje v Dánsku na 200 různých institucí. Univerzitní vzdělání nabízí v Dánsku 5 univerzit a 14 dalších specializovaných institucí (např. v oblastech jako elektrotechnika, farmacie, veterinářství, umění) První univerzita v Dánsku, Kodaňská univerzita, byla založena v roce 1479.

5

6 Kultura Dánsko patří mezi země, které se mohou pyšnit nádhernou kulturní tradicí. Dánské království je nejstarším královstvím a sahá až do dob Vikingů. Centrem kulturního života je hlavní město, ale zajímavá muzea, galerie, divadla, tradiční kostely nebo kláštery najdete v téměř každém městě.

7 V Dánsku je nespočet hradů a zámků, ale i moderních zábavních parků
V Dánsku je nespočet hradů a zámků, ale i moderních zábavních parků. Atrakcí jsou zábavní parky Tivoli nebo Legoland. Navštívit můžete i botanické zahrady nebo ZOO. .

8 Dánsko a hudba Důležitou součástí kulturního života v Dánsku je hudba. Koncerty se konají v kostelech, zámcích a v letních měsících využívají Dánové svou krásnou přírodu a organizují festivaly a koncerty různých žánrů pod širým nebem v parku nebo na pláži. Pobavit se můžete na diskotékách, v klubech nebo v různých hospodách, které jsou otevřené do ranních hodin zejména ve čtvrtek, pátek a v sobotu.

9 Kulturní Osobnosti Hans Christian Andersen - ( 2.4.1805 – 4.8.1875)
- spisovatel (Malá mořská víla aj.)

10 Tycho de Brahe - (14.12.  ) - astronom, astrolog a alchymista - byl nejúspěšnějším pozorovatelem oblohy před Galileem

11 Karen Blixenová - (   ) -spisovatelka - feministická tvorba, psala dánsky i anglicky

12 Lars Ulrich - ( ) - hudebník, spoluzakladatel skupiny Metallica

13 - první kvantový model atomu
Niels Bohr -( – ) - první kvantový model atomu

14 Zdroje


Stáhnout ppt "Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google