Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dánsko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dánsko."— Transkript prezentace:

1 Dánsko

2 Poloha Dánsko (dánsky Danmark) je země ležící v severní Evropě. Spolu s Grónskem a Faerskými ostrovy tvoří státní celek Dánské království(Kongeriget Danmark). Dánsko je nejmenší ze severských zemí, neleží na Skandinávském poloostrově. Je tvořeno Jutským poloostrovem, ostrovy Fyn, Sjælland a stovkami dalších menších ostrovů. Na východě je omýváno Baltským mořem a na západě mořem Severním.

3

4 Všeobecné Hlavním městem je Kodaň
Země má 5 564 219 obyvatel (110.na světě) Rozlohou dosahuje Dánsko 43094m2(130.na světě) Nejvyššími body Dánska jsou Møllehøj a Yding Skovhøj, oba 171 m n. m.

5 Møllehøj je nejvyšší přírodní bod Dánska, má nadmořskou výšku 170,86 m
Møllehøj je nejvyšší přírodní bod Dánska, má nadmořskou výšku 170,86 m. Nachází se v pahorkatině Ejerbjergerna území obce Skanderborg, blízko kopce Ejer Bavnehøj. Vrchol Møllehøj je označen kamenným obeliskem. Že se jedná o nejvyšší kopec Dánska, bylo prokázáno novými měřeními v únoru 2005.

6 Politický systém Dánské království je od roku 1849 konstituční monarchií, kde má moc výkonnou formálně v rukou královna Markéta II. jako hlava státu. Ve skutečnosti je ale moc výkonná v rukou ministerského předsedy, který je hlavou vlády, a dalších ministrů tvořících vládu. Všichni ministři jsou odpovědní parlamentu, moci zákonodárné. Parlament je od roku 1953 jednokomorový, má 179 křesel a nazývá se Folketing. Volby do parlamentu jsou každé čtyři roky a dvě křesla v něm náleží i reprezentantům Grónska a dvě reprezentantům Faerských ostrovů.

7 ,,Folketing“

8 Ekonomika Dánsko patří mezi státy s moderním tržním hospodářstvím, technicky vyspělým zemědělstvím a rozsáhlou vládní sociální politikou (sociálně-demokratický model welfare state). Vyspělost dánské ekonomiky se projevuje vysokou životní úrovní, pevnou měnou i značnou závislostí na obchodu se zahraničím, ale aktivní obchodní bilancí. Ačkoli Dánsko splňovalo ekonomická kritéria Evropské měnové unie (EMU), rozhodli Dánové v referendu v září 2000 o nepřipojení se.

9 Hospodářství V zemědělství pracuje jen 6 % ekonomicky činného obyvatelstva. Obdělávaná půda tvoří asi 56 % rozlohy, což je nejvíce v Evropě. Dánské zemědělství je charakteristické velkou intenzitou, vysokou produktivitou a mechanizací a rozšířenou spotřebou umělých hnojiv. Pěstují se obilniny (pšenice),brambory a cukrová řepa. Základem zemědělské výroby je chov skotu, prasat a drůbeže. Významný je mořský rybolov. Dánsko má malé množství nerostných surovin. V malé míře se těží černé uhlí, stavební materiály, sůl, ropa a zemní plyn.

10

11 Obyvatelstvo V Dánsku je vysoká míra alkoholismu (37 %). Téměř 1/3 obyvatel žije v aglomeraci hlavního města. Přirozený přírůstek obyvatelstva je 0,28 %. Průměrná délka života dosahuje 77 let.

12 Osobnosti Nejznámějším Dánem je pravděpodobně
Hans Christian Andersen, jehož pohádky zná celý svět. Další významní Dánové: Niels Bohr, fyzik; Tycho Brahe, astronom; Karen Blixenová, spisovatelka; Søren Kierkegaard, existencionalistický filosof; Lars von Trier, filmový režisér; Lars Ulrich, bubeník, spoluzakladatel skupiny Metallica.

13 Kultura Tivoli je známý zábavní park v centru dánské metropole Kodaně. Byl založen roku 1843 Georgem Carsensenem na pozemcích bývalého vojenského opevnění. Otevřen byl 15. srpna téhož roku. V době založení stál park na samém okraji města, ale vzhledem k rozvoji městské aglomerace stojí dnes v úplném centru města.

14

15 Kultura Legoland v dánském Billundu je největší a nejstarší. Je rozdělen na 9 různých světů: Duplo Land, ImaginationZone, LEGOREDO Town, Adventure Land, Miniland, Pirate Land, Lego City, Knights Kingdom, Viking land a Polar Land (otevřen v květnu 2012). Park byl otevřen v roce 1968 a ročně jej navštíví 1,6 milionu návštěvníků, což z tohoto parku činí největší turistickou atrakci v Dánsku mimo Kodaně.

16

17 Zajímavosti Vděčným suvenýrem z Dánska je typický dánský sýr nebo marcipán, stavebnice lego nebo kodaňský porcelán. Dánové vymysleli sport ,,házená“. Ve městě Helsingor na ostrově Sjaelland sídlí hrad Kronborg,který William Shakespeare umístil do svého díla Hamlet.

18 Děkuji za pozornost! Vypracovala:Tereza Hofmanová
Zdroje: text- , obrázky-


Stáhnout ppt "Dánsko."

Podobné prezentace


Reklamy Google