Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stykače Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stykače Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Stykače Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jsou to dálkově ovládané spínací přístroje silových proudových obvodů.
Mohou být ovládány elektromagneticky, nebo některé i pneumaticky. Mají zpravidla sadu kontaktů hlavních, pomocné kontakty spínací i rozpínací, ovládací cívku elektromagnetu a magnetický obvod. Jejich stabilní poloha je „ rozpojeno“, v sepnutém stavu jsou drženy silou elektromagnetu. Jelikož stejnosměrný oblouk se hůře zháší než střídavý, mívají stykače pro stejnosměrné obvody masívnější kontakty, zpravidla palcové a rovněž vyfukovací cívku se zhášecí komorou.

3 Střídavé stykače mají zpravidla můstkové kontakty
a pro zhášení oblouku se používají pouze zhášecí komory. Z předchozích důvodů střídavý stykač nelze použít pro spínání stejnosměrných proudů stejných jmenovitých hodnot. Jako ovládací napětí lze použít napětí jak střídavé (230V), tak i stejnosměrné (12V, 24V, 48V).

4 Popis částí stykače

5 Zapojení stykače do obvodu, tzv. naukové schéma

6 Reverzace otáček elektromotoru

7 K zopakování: Definujte, jakou funkci splňuje stykač.
Které druhy kontaktů jsou používány u stykače? Která poloha kontaktů je zpravidla stabilní? Nakreslete si silové i ovládací schema stykače.


Stáhnout ppt "Stykače Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google