Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Obecná chemie Téma: Stejnorodá směs Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – pojem roztok, značka roztoku, dělení stejnorodých směsí. Text (psaný černě) slouží i jako zápis do sešitu. Červeně psaný text je pouze na doplnění. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 STEJNORODÉ SMĚSI = ROZTOK Homogenní směsi

3 Stejnorodé směsi – částice nelze rozeznat okem, lupou ani mikroskopem například vzduch, minerální voda… Značka roztoku: ʘ Třídění stejnorodých směsí podle skupenství: pevné: sklo, slitiny kovů kapalné: minerální voda, čaj plynné: zemní plyn, vzduch  Uveďte další příklady roztoků, se kterými se běžně setkáváte.

4 Roztoky se skládají z rozpouštědla a rozpuštěné látky. Rozpouštědlo převládá nad rozpuštěnou látkou. Rozpouštědlem může být: voda alkohol

5 Nejméně rozpuštěné látky obsahuje roztok zředěný, nejvíce roztok nasycený.

6 Nenasycený roztok rozpouštěná látka se v rozpouštědle při dané teplotě stále rozpouští Nasycený roztok rozpouštěná látka se v rozpouštědle při dané teplotě už nerozpustí

7 Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN 80-7168-720-0 Chemie pro 1.ročník gymnázií – Prof. RNDr. Jiří Vacík, DrSc., RNDr Milan Antala, RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Doc. RNDr. Pavel Petrovič, CSc., RNDr. Bohuslav Strauch, CSc., RNDr. Jana Šímová, RNDr. František Zemánek, vydalo SPN v Praze roku 1989, ISBN 80-85937-00-X Základy chemie 1 – Pavel Beneš, Václav Pumpr, Jiří Banýr, Fortuna, 2002, ISBN 80-7168-720-0 Chemie – Úvod do obecné a anorganické chemie, učebnice – Mgr. Josef Mach, Mgr. Irena Plucková, Ph.D., Mgr. Jiří Šibor, Ph.D., NOVÁ ŠKOLA, s.r.o. 2010, ISBN 978-80-7289-133-7


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google