Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyziologie trávení a vstřebávání. Funkce trávicího ústrojí (GIT - gastrointestinální trakt)  Trávení  Vstřebávání  Přeměna a skladování živin  Vylučování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyziologie trávení a vstřebávání. Funkce trávicího ústrojí (GIT - gastrointestinální trakt)  Trávení  Vstřebávání  Přeměna a skladování živin  Vylučování."— Transkript prezentace:

1 Fyziologie trávení a vstřebávání

2 Funkce trávicího ústrojí (GIT - gastrointestinální trakt)  Trávení  Vstřebávání  Přeměna a skladování živin  Vylučování

3

4 Stavba stěny trávicí trubice

5 Principy motility GIT  Typy pohybů v GIT  Celkové - peristaltické  Místní - segmentační a kývavé  míchání a aborální posun tráveniny (chymu) posun tráveniny (chymu)

6 Principy motility GIT  Řízení pohybů  plexy  horní 1/3 žaludku - centrum – provokuje pohyby hl. svaloviny (BER) svaloviny (BER)  sympatikus (-) a parasympatikus (+)  lokální hormony

7 Krevní zásobení GIT  Tepny  Arterioly - první kapilární systém  Žíly → portální žíla (druhý kapilární systém)  Portální sytém

8 Řízení činnosti GIT 1. Nervové řízení  od jícnu až po anus  nervové pleteně  Plexus myentericus Auerbachi - motilita  Plexus submucosus Meissneri – sekrece a lokální prokrvení  mechano- a chemoreceptory  Vegetativní nervový systém – parasympatikus a sympatikus FunkceParasympatikusSympatikus Sekrece slin +- Sekrece trávicích šťáv +- Motilita GIT +- Tonus sfinkterů -+

9 Řízení činnosti GIT 2. Humorální řízení  hormony endokrinních žláz – tyroxin, somatotropin, aldosteron  tkáňové hormony – ovlivňují sekreci tráv. šťáv a motilitu  Gastrin  Cholecystokinin  Sekretin  VIP  GIP  Somatostatin   Substance P, Enteroglukagon (glukagon), Motilin, Bombezin, Neurotenzin, Histamin

10 Úloha gastrinu v řízení činnsoti GIT

11 Úloha CCK v řízení činnosti GIT

12 Schéma hormonálního řízení pochodů v GIT na příkladu CCK

13 Úloha sekretinu v řízení činnosti GIT

14 HormonMísto vznikuPodnět pro výdejFunkce (+ posílení, - zeslabení) Gastrin G-buňky žaludku (antrum) δ-buňky pankreatu duodenum posun pH na alkalickou stranu mechanické rozpětí antra (=>stimulace vagu, lokální reflexy) noradrenalin neutrální aminokyseliny mléko, Ca, alkohol inzulin. hypoglykémie + žaludeční sekreci (produkce HCl, pepsinogenů, vnitřního faktoru, + motilitu žaludku (promíchávání) + tonus pylorického svěrače (zpomaluje vyprazdňování žaludku) + sekreci pankreatu (enzymy,voda, elektrolytů) CCK (cholecy stokinin ) duodenumnatrávené bílkoviny a mastné kyseliny s dlouhým řetězcem v duodenu + vyprazdňování žaludku + sekreci enzymů z pankreatu + motilitu a vyprazdňování žlučníku

15 HormonMísto vzniku Podnět pro výdej Funkce (+ posílení, - zeslabení) Sekretin duodenumpokles intraluminárního pH pod 4,5 = vstup kyselého chymu do duodena MK v chymu - žaludeční sekreci HCl - motilitu žaludku + tonus pyloru + sekreci vody a HCO 3 - z pankreatu VIP (vasoactive intestinal peptide) duodenum tenké střevo - sekreci žaludeční šťávy -motilitu žaludku + vazodilatace střeva + sekreci střevní šťávy GIP (gastric inhibitory peptide) duodenummastné kyseliny a aminokyseliny, glukóza v duodenu - žaludeční sekreci - motilitu žaludku + uvolňování inzulinu Somatostatin duodenum pankreas žaludek snížení pH v antru tuky, proteiny ve střevech okyselení obsahu duodena - sekreci žaludeční šťávy - motilitu žaludku - gastrin - sekreci střevní šťávy => zpomalení zpracování potravy ze střev

16 HormonMísto vznikuPodnět pro výdejFunkce (+ posílení, - zeslabení) Substance P tenké střevo+ motilitu střev Enteroglukagon (glukagon) ileum kolon hypoglykémie- žaludeční sekreci HCl - motilitu žaludku a colon - sekreci štáv pankreatu i GIT Motilin duodeum jejunum hladovění+ motilitu střev a žaludku (regulátor motility v době mimo trávení) Bombezin střevo+ sekreci gastrinu Neurotenzin ileum a celé střevo přítomnost tuků v ileu - GIT motility - žaludeční sekreci HCl - vyprazdňování žaludku Histaminžaludek+ žaludeční sekreci HCl

17 Dutina ústní  Hlavní funkce  Funkce související s trávením  Funkce nesouvisející s trávením  Žvýkání - mechanické rozmělnění potravy  Sekrece slin (1-2 litry) složení slin – 99,5% vody, mucin, α-amyláza, lyzozym, imunoglobulin A, HCO 3 -, K +, Cl -, Na +, Ca 2+ složení slin – 99,5% vody, mucin, α-amyláza, lyzozym, imunoglobulin A, HCO 3 -, K +, Cl -, Na +, Ca 2+  Enzymy: slinná α-amyláza, (jazyková lipáza)

18 Jícen  Transportní funkce  Polykání - reflexní děj  Horní třetina příčně pruhované svalstvo, později se mísí s hladkou svalovinou  Kardie

19 Žaludek  Funkce – skladování, mechanické a chemické zpracování  Objem žaludku - 50 ml, při jídle až 1,5 – 2 l při jídle až 1,5 – 2 l  Po 20min. – 1 hod. začíná žal. peristaltika rozmělňování a promíchávání => chymus rozmělňování a promíchávání => chymus

20 Žaludek  Žaludeční šťáva  2-3 litry denně  Prázdný žaludek – neutrální až slabě zásadité pH  Parietální a hlavní (peptické) buňky  Složení: proteolytické enzymy (pepsiny), vnitřní (intrinsic) faktor, mucin, HCl, voda, ionty, žal. lipáza, amyláza, želatináza

21 Žaludek  Hlavní úlohy HCl: pepsinogenu → pepsinpepsinogenu → pepsin pHpH Bobtnání vaziva v maseBobtnání vaziva v mase Denaturace bílkovinDenaturace bílkovin Redukce železa a vápníkuRedukce železa a vápníku Zabránění inaktivace vitaminu B 1, B 2 a C oxidacíZabránění inaktivace vitaminu B 1, B 2 a C oxidací antimikrobiální ochrana GITantimikrobiální ochrana GIT

22 Řízení produkce HCl v žaludku

23 Řízení žaludeční peristaltiky a sekrece  V klidu – nervus vagus  Po příjmu potravy – aktivace žaludeční sekrece 1. reflexní fáze - cefalická1. reflexní fáze - cefalická 2. žaludeční fáze – gastrická2. žaludeční fáze – gastrická 3. intestinální fáze3. intestinální fáze

24 Cefalická fáze

25 Gastrická fáze

26 Intestinální fáze

27 Žaludek  Doba setrvání stravy v žaludku  Voda 10 – 20 minut  Smíšená kolem 4 hodin  S převahou cukrů 2-3hodiny  Bohatá na tuky až 7 hodin  Vyprazdňování žaludku  Peristaltická vlna → pylorus → duodenum  Zpětná vazby  Řízení nervové a hormonální - sekretin, CCK

28 Tenké střevo  3 části Duodenum Duodenum Jejunum Jejunum Ileum Ileum  Funkce Trávení Trávení Vstřebávání Vstřebávání  Délka 5 – 7 m 5 – 7 m

29 Tenké střevo

30 Duodenum - dvanáctník  Řídí sekreci a vyprazdňování žaludku (nervově a humorálně)  Na Vaterskou papilu ústí vývody pankreatu a žlučníku => tráv. enzymy, pankreat. šťáva a žluč  Vstřebávání vit. B 1, B 2 a C

31 Jejunum - lačník  Délka 1 – 1,5 m 1 – 1,5 m  Vstřebávání  Délka 2 – 2,5 m 2 – 2,5 m  Trávení a vstřebávání Ileum - kyčelník

32 Pankreas – slinivka břišní  2 hl. funkce Endokrinní – glukagon, inzulin Endokrinní – glukagon, inzulin Exokrinní – pankreatická šťáva (1-2l) Exokrinní – pankreatická šťáva (1-2l) Složení: voda, HCO 3-, trávicí enzymySložení: voda, HCO 3-, trávicí enzymy  Papilla Vateri, ductus accessorius

33 Pankreas – slinivka břišní  Řízení sekrece Nervové Nervové Humorální - sekretin, CCK Humorální - sekretin, CCK Kyselý chymus Kyselý chymus

34 Pankreatické enzymy  Proteázy – enzymy štěpící bílkoviny  Trypsinogen => trypsin  Chymotrypsinogen => chymotrypsin  Prokarboxypeptidáza A, B => karboxypeptidáza A, B  Pankreatická α-amyláza – štěpí cukry  Štěpí škrob a glykogen => oligo- a disacharidy (maltóza, maltotrióza, α-dextrin, laktóza, sacharóza)  Pankreatická lipáza – štěpí tuky  Pankreatická lipáza štěpí triacylglyceroly => monoacylglyceroly a volné MK => monoacylglyceroly a volné MK  Prokolipáza => kolipáza  Chlesterylesterhydroláza  Nukleázy (ribonukleáza, desoxyribonukleáza), elastázy, fosfolipázy, kolagenázy

35 Játra  3 hlavní funkce Metabolická funkce Metabolická funkce Hematologická funkce Hematologická funkce Produkce žluče Produkce žluče  Složení žluče Voda, bilirubin, žlučové kyseliny Voda, bilirubin, žlučové kyseliny 500 – 600 ml žluči o neutr. až slabě kyselém pH 500 – 600 ml žluči o neutr. až slabě kyselém pH

36 Žlučník  Tvorba žluče: dva mechanismy  A) závislý na žlučových kyselinách  B) nezávislý na žlučových kyselinách  Žlučník – koncentrace žluči asi 12x (40 – 80 ml)  Kontrakce a vyprázdnění  reflexivně, humorálně - CCK  Sekretin – stimuluje tvorbu žluče v játrech (choleretika)  Silné podněty pro vylučování žluče  tuky v potravě, vaj. žloutek, MGSO4 (cholagoga) a také proteiny  Žlučí se vylučují i cizorodé látky

37 Tenké střevo  Střevní šťáva – 1,5 – 2,6l, pH 7,5 – 8,0  Brunnerovy žlázy – hlen, roztok elektrolytů bohatý na HCO 3-  Trávicí enzymy  Peptidázy, dipeptidázy, nukleázy, enteropeptidázy, aminopeptidázy peptidy => AMK peptidy => AMK  Sacharáza, maltáza, laktáza, izomaltáza (disacharidázy), oligosacharidázy (α-limitní dextrináza, glukoamyláza) sacharóza, maltooligosacharidy, laktóza, dextriny => sacharóza, maltooligosacharidy, laktóza, dextriny => monosacharidy monosacharidy  Střevní lipáza  Fosfolipázy

38 Tenké střevo  Pohyby: segmentační a kývavé => aborální posun tráveniny => aborální posun tráveniny  Regulace:  Nervová  sympatikus (zpomalení)  parasympatikus (zrychlení)  reflexy  Humorální ↑ substance P, bombezin, neurotenzin, motilin ↑ substance P, bombezin, neurotenzin, motilin ↓ somatostatin, GIP ↓ somatostatin, GIP

39 Tlusté střevo  Tenké střevo => ileocekální chlopeň => tlusté střevo => rektum  Hl. funkce:  Vstřebávání iontů a vody (80 – 90 %)  Skladování zbytků chymu  Tvorba a defekace stolice  Produkce vitaminu K  Pohyby tlustého střeva:  místní – mísící  celkové – peristaltické  Regulace - reflexní, parasympatikus(+)  Bakterie: štěpení rostlinné vlákniny, tvorba vitaminu K, B 1 a B 2, střevní plyny

40 Sekretorická činnost GIT

41 Vstřebávání živin  Dutina ústní – alkohol a některé léky (nitroglycerin)  Žaludek – alkohol v omezeném množství  Tenké střevo  cukry – monosacharidy - duodenum, proximální jejunum (sekundární aktivní transport)  tuky – micely (žluč. kyseliny + monoacylglyceroly a MK) => membrána erytrocytů => rozpad (MK a monoacylglyceroly projdou přes střevní stěnu, žl. kyseliny se vrací do lumen střeva) MK o kratkém řetězci => do krve MK o kratkém řetězci => do krve MK o delším řetězci => znovu vytváření triacylglycerolů a tvorba chylomiker => lymfa => krev MK o delším řetězci => znovu vytváření triacylglycerolů a tvorba chylomiker => lymfa => krev  proteiny – AMK - sekundární aktivní transport

42 Vstřebávání živin  Tenké střevo  voda – po osmotickém gradientu do enterocytů  ionty – jednomocné - snadno - dvojmocné – obtížně – aktivní transport - dvojmocné – obtížně – aktivní transport Sodík – osmotický gradient, kotransport s Cl-, AMK či glukózou, antitransport s K+ a H+ ionty Sodík – osmotický gradient, kotransport s Cl-, AMK či glukózou, antitransport s K+ a H+ ionty Chloridy – rychlá resorpce v duodenu a jejunu – pasivní difúze Chloridy – rychlá resorpce v duodenu a jejunu – pasivní difúze Železo – aktivní resorpce v tenkém střevě (podmínka redukce trojmocného FE v žaludku pomocí HCl na dvojmocné) Železo – aktivní resorpce v tenkém střevě (podmínka redukce trojmocného FE v žaludku pomocí HCl na dvojmocné) Vápník – v duodenu – aktivní vstřebání v závislosti na hormonálním řízení kalcitriolem Vápník – v duodenu – aktivní vstřebání v závislosti na hormonálním řízení kalcitriolem  vitaminy – rozpustné ve vodě – duodenum - rozpustné v tucích – společně s tuky do lymfy - rozpustné v tucích – společně s tuky do lymfy vitamin B12 – terminální ileus vitamin B12 – terminální ileus  Tlusté střevo – 1500 ml tráveniny – většina se vstřebá (voda, ionty, žluč. kyseliny, vitamin K)


Stáhnout ppt "Fyziologie trávení a vstřebávání. Funkce trávicího ústrojí (GIT - gastrointestinální trakt)  Trávení  Vstřebávání  Přeměna a skladování živin  Vylučování."

Podobné prezentace


Reklamy Google