Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT Jana Ďurišová Ústav fyziologie, 2. LF.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT Jana Ďurišová Ústav fyziologie, 2. LF."— Transkript prezentace:

1 GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT Jana Ďurišová Ústav fyziologie, 2. LF

2 Obsah Anatomie Funkce GIT Průchod potravy traktem -jednotlivé části GIT Trávení potravy a metabolismus

3

4 Funkce trávicího traktu Trávení – mechanické – chemické Vstřebávání – přestup živin přes stěnu GIT Přeměna a skladování Ochrana Vylučování

5 Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Průchod potravy traktem Rozmělnění potravy v ústech – mechanické - chemické Sekrece slin (1-2 litry) Složení slin – 99,5% vody,mucin,α- amyláza, lysozym, imunoglobulin A, HCO 3 -, K +, Cl -, Na +, Ca 2+ Enzymy: slinná α-amyláza  2007 M.Roštejnská

6 Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Průchod potravy traktem Polykání- reflexní děj Sousto v hltanu putuje tzv. peristaltickými pohyby až do jícnu. Svalová stěna jícnu Kontrahovaný sval Sousto Relaxov an ý sval  2007 M.Roštejnská

7 Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Průchod potravy traktem Mechanické trávení - rozmělňování a promíchávání => trávenina (chymus). Chemické trávení – Žaludeční šťáva litry denně Prázdný žaludek – neutrální až slabě zásadité pH Parietální a hlavní (peptické) buňky Složení: proteolytické enzymy (pepsiny), mucin, HCl, voda, ionty, chymozin, amyláza Po 20min. – 1 hod. začíná žal. peristaltika  2007 M.Roštejnská

8 Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Průchod potravy traktem Hlavní úlohy HCl pepsinogen → pepsin pH Denaturace bílkovin Redukce železa a vápníku Zabránění inaktivace vitaminu B 1, B 2 a C oxidací antimikrobiální ochrana GIT  2007 M.Roštejnská

9 Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Průchod potravy traktem Chymus ve dvanáctníku obsahuje částečně strávenou potravu ze žaludku, trávicí šťávy ze slinivky břišní a žluč ze žlučníku.  2007 M.Roštejnská

10 Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Průchod potravy traktem Tenké střevo - hlavní místo vstřebávání živin Dvanáctník (duodenum) – řídí sekreci a vyprazdňování žaludku - vstřebávání vitamínů B 1, B 2 a C - ústí vývody slinivky a žlučníku Lačník (jejunum) – vstřebávání Kyčelník (ileum) – trávení a vstřebávání Střevní šťáva – 1,5 – 2,6l, pH 7,5 – 8,0 – hlen, roztok elektrolytů bohatý na HCO 3- trávicí enzymy -peptidázy, nukleázy, disacharidázy, oligosacharidázy, střevní lipázy, fosfolipázy  2007 M.Roštejnská

11 Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Průchod potravy traktem Slinivka 2 hl. funkce -Endokrinní – glukagon, inzulin -Exokrinní – pankreatická šťáva Složení: voda, HCO 3-, trávicí enzymy (proteázy, α-amyláza, lipáza, nukleázy ibonukleáza), elastázy, fosfolipázy, kolagenázy) Játra – centrum metabolismu - detoxikace - zásobárna Fe, vitaminu A, D, K, B - zdroj tepla - tvorba žluči a močoviny Žluč - voda, bilirubin, biliverdin, sodné soli žlučové kyseliny – 600 ml žluči o neutr. až slabě kyselém pH - silné podněty pro vylučování žluče (tuky, vaj. žloutek, proteiny) - žlučí se vylučují i cizorodé látky  2007 M.Roštejnská

12 Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Průchod potravy traktem V tlustém střevě dochází ke vstřebávání iontů a vody (80-90%) Skladují se nestrávené zbytky (vláknina, trávicí šťávy, žluč, buňky střevní výstelky, bakterie) Tvorba a defekace stolice (1/3 suché váhy představují bakterie) Bakterie - štěpení rostlinné vlákniny, tvorba vitaminu K, B 1 a B 2, střevní plyny (methan, amoniak,…)  2007 M.Roštejnská

13 Trávení Během procesu trávení dochází za pomoci hydrolytických enzymů k rozkladu potravy na jednodušší látky. potrava trávení jednodušší látky nové sloučeniny (stavební jednotky) CO 2, H 2 O, energie Ty mohou dále sloužit buď jako stavební jednotky pro výstavbu nových sloučenin, nebo mohou být v těle dále odbourávány až na oxid uhličitý, vodu a ostatní odpadní látky.  2007 M.Roštejnská

14 Trávení a metabolismus sacharidů Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení glykosidové vazby. Amylasy štěpí polysacharid škrob postupně na disacharidové jednotky – maltosu. Maltasa štěpí disacharid maltosu na monosacharid glukosu. Produktem trávení polysacharidů jsou monosacharidy (glukosa, fruktosa, galaktosa…). Monosacharidy jsou vstřebávány střevní stěnou. Příklad: trávení škrobu Sacharidy slouží jako zdroj rychle uvolnitelné energie. V naší krvi musí být udržována stálá hladina glukosy(tzv.glykémie). Na regulaci metabolismu glukosy se podílí především insulin a glukagon.  2007 M.Roštejnská

15 Peptidový řetězec Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení peptidové vazby. Karboxypeptidasy štěpí bílkoviny od C-konce. Aminopeptidasy štěpí bílkoviny od N-konce. Endopeptidasy štěpí bílkoviny uprostřed řetězce. Výsledkem trávení bílkovin jsou jednotlivé aminokyseliny a kratší peptidové řetězce. H3N+H3N+ COO - aminopeptidasakarboxypeptidasa endopeptidasa tripeptidasa dipeptidasa Trávení bílkovin  2007 M.Roštejnská

16 bílkoviny aminokyseliny trávení močovinový cyklus močovina uhlíkatý skelet Krebsův cyklus + dýchací řetězec amoniak meziprodukty Krebsova cyklu pyruvát, acetylkoenzym A tvorba nových látek oxid uhličitý, voda a energie Buď dojde k úplnému odbourání v Krebsově cyklu a dýchacím řetězci za zisku energie nebo dojde k tvorbě sacharidů, lipidů či nových aminokyselin. Metabolismus bílkovin odstranění aminoskupiny přeměny aminokyselin Uhlíkatý skelet (nejčastěji vzniká 2- oxokyselina) se zapojuje do metabolických drah dalších látek. Nejčastěji dochází k přeměně na pyruvát či k tvorbě acetylkoenzymu A. Odbourávání aminokyselin: Aminoskupina se odbourává v močovinovém cyklu, kde se přeměnuje na močovinu. Bílkoviny jsou v procesu trávení hydrolyzovány na aminokyseliny.  2007 M.Roštejnská

17 Trávení a metabolismus triacylglycerolů Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení esterové vazby. triacylglycerol mastné kyseliny Enzymy štěpící triacylglyceroly se nazývají lipasy. Produktem trávení jsou mastné kyseliny a monoacylglycerol (diacylglycerol, resp. glycerol). monoacylglycerol Triacylglyceroly (lipidy) tvoří základní stavební jednotky buněčných membrán (tzv. tkáňové lipidy). Jsou také důležitým zdrojem energie (zásobní lipidy).  2007 M.Roštejnská

18 Metabolismus Metabolismus jsou všechny chemické procesy, při nichž dochází k přeměně látek (látková výměna) a energií (energetická výměna) v buňkách a živých organismech. Metabolismus v sobě zahrnuje přeměny výše zmíněných produktů trávení na odpadní látky, nebo výstavby nových pro život důležitých sloučenin. Metabolit je produkt metabolismu.  2007 M.Roštejnská

19 Anabolismus a katabolismus Látky chemicky jednodušší + energie AnabolismusKatabolismus syntézarozklad Látky chemicky složitější Anabolické reakce především energii spotřebovávají. Katabolické reakce především energii uvolňují.  2007 M.Roštejnská

20 potrava nestravitelné kouskytukysacharidybílkoviny voda minerální látky vitaminy mastné kyseliny + glycerolmonosacharidyaminokyseliny nestravitelné kousky trávení tvorba hormonů alkaloidů barviv dusíkatých zásad 2-oxokyseliny-NH 3 + močovinový cyklus močovina pyruvát acetylkoenzym A Krebsův cyklus + dýchací řetězec CO 2,H 2 O, energie pryč z těla jako odpadní látky Schéma celkového odbourávání potravy  2007 M.Roštejnská


Stáhnout ppt "GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT Jana Ďurišová Ústav fyziologie, 2. LF."

Podobné prezentace


Reklamy Google