Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MUDr. Marián Liberko. GIT  Cíl/funkce Zabezpečit pro organizmus živiny, vodu, minerály, stopové prvky, vitamíny  Trávení  Vstřebávání  Metabolické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MUDr. Marián Liberko. GIT  Cíl/funkce Zabezpečit pro organizmus živiny, vodu, minerály, stopové prvky, vitamíny  Trávení  Vstřebávání  Metabolické."— Transkript prezentace:

1 MUDr. Marián Liberko

2 GIT  Cíl/funkce Zabezpečit pro organizmus živiny, vodu, minerály, stopové prvky, vitamíny  Trávení  Vstřebávání  Metabolické děje + skladování živin  Vylučování

3 Obecná stavba stěny GIT  Tunica mucosa  Tunica submucosa Plexus submucosus Meissneri  Tunica muscularis Plexus myentericus Auerbachi  Tunica serosa

4 GIT  Motilita Propulzívní pohyby Segmentační pohyby  Řízení činnosti Nervový systém ○ Enterický nervový systém ○ S x PS Hormonálně ○ Hormony GIT

5 Dutina ústní  Mechanické a chemické zpracování  Promýchání se slinami (denně 1,5 l) Malé x velké slinné žlázy Složení: H 2 O, org., anorg. látky Význam ○ Zvlhčení potravy ○ Trávení sacharidů ○ Imunitní funkce ○ Mineralizace zubní skloviny (Ca2+) ○ Antikariézní vliv Řízení sekrece – PS  Polykací reflex

6 Hltan a jícen  Posun potravy k nižším oddílům GIT-u  Jícen Horní 1/3 PP svalovina Dolní 2/3 hladká svalovina Jícnový svěrač ○ GER  Primární x sekundární x terciární peristaltická vlna

7 Žaludek  Anatomie Cardia Fundus Corpus Curvatura ○ major x minor Pylorus

8 Žaludek  Funkce Skladování vetšího objemu potravy Mechanické, chemické zpracování Vstřebávání Posun chymu k dalším oddílům ○ Pylorus  Žaludeční žlázy – žaludeční šťáva (2,5 l) Mucinózní buňky Parietální buňky Hlavní buňky

9 Žaludek  Význam HCl pH = 1,5 ○ Aktivace pepsinogenu + aktivita pepsinu ○ Baktericídní efekt ○ Trávení proteinů ○ Ochrana vitamínu C ○ Redukce Fe 3+ na Fe 2+  Patologie HCl (+ další faktory) Žaludeční vředy ○ Samonatrávení sliznice

10 Žaludek  Řízení sekrece žaludeční šťávy Nervová ○ n.X Humorální ○ Gastrin Distenze žaludku Proteiny Kofein, alkohol ○ Sekretin Kyselý chymus v duodenu ○ GIP potrava bohatá na proteiny, lipidy

11 Žaludek  Vyprázdňování Pylorus ○ Aktivita svěrače řízena reflexně i humorálně Enterogastrický reflex Sekretin CCK – cholecystokinin/pankreozym  Patologie Vomitus ○ Etiologie + patofyziologie

12 Tenké střevo  3,5m  Anatomie Duodenum Jejunum Ileum  Enterocyt Klky Mikroklky ○ Kartáčový lem

13 Tenké střevo  Funkce Dokončení trávení ○ Enzymy jsou vázány na povrchu enterocytů!!! Resorbce základních živin  Sekrece v tenkém střevě Brunnerovy žlázy (0,2 l) ○ HCO 3-, hlen Lieberkűhnovy krypty (1,8 l) ○ Sekrece trávicí šťávy + enzymy pankreatu, žluč Produkce lokálních působků ○ Sekretin ○ CCK

14 Tlusté střevo  1,5 m  Anatomie Ileocaekální chlopeň Caecum ○ appendix vermicularis Colon ascendens Colon transversum Colon descendens Colon sigmoideum Rectum

15 Tlusté střevo  Funkce Resorbce H20, iontů Formování stolice Tvorba vitamínu K ○ Činností střevních baktérií  Defekační reflex Stolice ○ 75% voda ○ Bakterie, odloupané epitelie, proteiny, lipidy, vláknina, žlučové pigmenty

16 Pankreas  Anatomie Caput Corpus Cauda  Fyziologie Exokrinní část (1,5 l) ○ Papila Vateri ○ Amyláza, lipáza, trypsin, chymotrypsin, Endokrinní část ○ Inzulin, glukagon

17 Pankreas  Řízení sekrece Nervové ○ Reflexy Humorální ○ Sekretin ○ CCK

18 Žlučník  Anatomie Fundus Corpus Colum Ductus  Fyziologie Skladování žluči ○ Sekrece řízená Nervově x humorálně (CCK)  Enterohepatální oběh

19 Játra  Anatomie Lobus dexter Lobus sinister Lobus caudatus Lobus quadratus  Fyziologie Největší exokrinní žláza (1,5 kg) Funkce ○ Plazmatické proteiny, žluč, zásobárna látek, „chemická továrna“

20 Digesce a absorbce v GIT  Pro vstřebání je nutno živiny rozštěpit na základní složky Monosacharidy Aminokyseliny FFA, glycerol  Resorbce Krevní cévy Lymfatické cévy

21 Sacharidy  Trávení Dutina ústní ○ α-amyláza Střevo ○ Pankreas Pankreatická amyláza ○ Kartáčový lem enterocytů Disacharidázy  Resorbce monosacharidy

22 Proteiny  Trávení Žaludek ○ pepsin Tenké střevo ○ Pankreas Trypsin,chymotrypsin... ○ Kartáčový lem enterocytů  Resorbce aminokyseliny

23 Lipidy  Trávení Dutina ústní Tenké střevo ○ Pankreas Pankreatická lipáza Význam žluče, micely  Resorbce FFA glycerol

24 Regulace příjmu potravy  Hypothalamus Centrum hladu Centrum sytosti Napojení na limbický systém  Hormony Leptin ghrellin

25 Samostudium  Složení potravy Makronutrienty Minerály Stopové prvky Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné v tucích Metabolizmus základních živin ○ Tvorba ATP

26  /gi_microanatomy.html /gi_microanatomy.html  ii/nutrition/alimentary-canal.php ii/nutrition/alimentary-canal.php  oesophageal-reflux-what-is-it oesophageal-reflux-what-is-it   zdravi_ zdravi_  tanpa-gejala/ tanpa-gejala/     mladosti-sk.html mladosti-sk.html


Stáhnout ppt "MUDr. Marián Liberko. GIT  Cíl/funkce Zabezpečit pro organizmus živiny, vodu, minerály, stopové prvky, vitamíny  Trávení  Vstřebávání  Metabolické."

Podobné prezentace


Reklamy Google