Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trávicí soustava. Funkce 1. příjem potravy a odstraňování nestravitelných zbytků 2. mechanické a chemické zpracování potravy 3. vstřebávání živin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trávicí soustava. Funkce 1. příjem potravy a odstraňování nestravitelných zbytků 2. mechanické a chemické zpracování potravy 3. vstřebávání živin."— Transkript prezentace:

1 Trávicí soustava

2 Funkce 1. příjem potravy a odstraňování nestravitelných zbytků 2. mechanické a chemické zpracování potravy 3. vstřebávání živin

3 Orgány TS Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo  Trávicí žlázy:  Játra, slinivka břišní,+ drobné ve stěně

4 Stavba jednotlivých orgánů TS Dutina ústní Ohraničena patrem, rty a tvářemi Spodinu tvoří jazyk  Slinné žlázy  3 páry-příušní, podčelistní, podjazykové  + drobné ve sliznici  Mucin  Ptyalin (Amyláza)- katalyzuje štěpení škrobu na disacharid maltózu  Sousto

5

6 Stavba zubu (dentes) Korunka- vyčnívá z dásně Krček Kořen- v zubní jamce (alveoly)  Upevněn vazivem- ozubicí  Povrch zubu- zubní sklovina ( )  Vnitřek zubu- zubovina (dentin)  Uvnitř dentinu- dutinka dřeňová- zubní dřeň  V oblasti kořene- dentin kryt zubním cementem

7

8

9

10 Typy zubů V každé půlce čelisti jsou: –2 řezáky (incisivy) –1 špičák (caniny) –2 zuby třenové (premolares) –3 stoličky (molares) Trvalý chrup 32 zubů Mléčný chrup 20 zubů

11

12 Jazyk Svalnatý orgán Kořen jazyka připojen k jazylce Chuťové pohárky

13 Hltan (pharynx) Společná část dýchací a trávicí soustavy 3 části 1.nosohltan- v horní části mandle 2.ústní část hltanu- kříží se dýchací a polykací cesty 3.hrtanová část- hrtanová příklopka

14

15 Polykací reflex

16 Jícen (oesophagus) Sval. Trubice –25 cm dlouhá –Horní část- příčně pruhované svalstvo –Dolní část- hladké- vykonává peristaltické pohyby = rytmické stahy okružní a podélné svaloviny "pálení žáhy" - okyselování stěn jícnu

17 Žaludek (ventriculus, gaster) Svalový vak (podélné, okružní a šikmé svaly) Objem 2-3 litry Trávenina Části:- česlo (cardia) –vstup, svěrač -klenba - dno (fundus) -tělo (corpus) -vrátník (pylorus) – výstup, svěrač

18

19

20 Žaludeční šťáva bezbarvá tekutina pH po smíchání s potravou 2-4 (i pH 1) složení: –99 % vody, 1 % rozpuštěných látek –HCl –enzym – pepsinogen se účinkem HCl mění na pepsin- štěpí bílkoviny –v hlenu mucin –různé soli

21 Tenké střevo Trubice 3-5m, průměr kolem 3 cm Hlavní část trávení a vstřebávání Zavěšeno na řase okruží (mezenterium) Trávenina se pohybuje peristaltickými pohyby- slabší stahy než v jícnu a žaludku

22 Tenké střevo 3 části: - dvanáctník (duodenum)- ústí sem vývod jater a slinivky břišní -lačník (jejunum) - kyčelník (ileum)

23

24 Sliznice tenkého střeva Velká plocha- cca 300 m 2 tvoří četné řasy, je pokryta klky, mikroklky Klky- obsahují krevní a mízní vlásečnice Mezi klky- střevní žlázky-->střevní štáva Hladké svalstvo střevní stěny vykonává segmentační pohyby

25

26 Trávení a vstřebávání v tenkém střevě Vstřebávání (resorpce): přechod látek střevní sliznicí do vnitřního prostředí (krve, lymfy) 1) Volná difuze 2) Zprostředkovaná difuze 3) Aktivní přenos

27 Trávení a vstřebávání v tenkém střevě Hydrogenuhličitan z pankreasu- neutralizace Množství hlenu Trávení sacharidů, bílkovin a tuků

28 Trávení sacharidů v tenkém střevě Enzym pankreatická amyláza –Trávení škrobu a glykogenu začalo v dutině ústní a pokračuje zde Enzym maltáza –Maltóza na 2 glukózy Enzym sacharáza –Sacharóza na fruktózu a glukózu Enzym laktáza –Laktózu na galaktózu a glukózu Apod.

29 Trávení bílkovin v tenkém střevě Peptid - vzniká spojením několika aminokyselin, takzvanou peptidovou vazbou Podle množství AMK: –Oligopeptidy – do 10 AMK –Polypeptidy –Vysokomolekulární polypeptidy s polymerním charakterem = bílkoviny

30 Trávení bílkovin v tenkém střevě Dokončeno trávení bílkovin, které začalo pepsinem v žaludku Enzym enteropeptidáza aktivuje trypsinogen na trypsin (z pankreasu) Enzymy: –Trypsin- podobně jako pepsin štěpí peptidické vazby mezi určitými AMK –Dipeptidázy- štěpí malé bílkoviny (dipeptidy) na AMK –Aminopeptidázy – štěpí peptidy u dusíku koncové aminokyseliny

31 Trávení tuků v tenkém střevě Soli žlučových kyselin – emulgace tuků Enzymy: lipázy –Triacylglyceroly jsou tráveny na glycerol a mastné kyseliny

32 Tlusté střevo 1,5 m dlouhé, 5-7 cm široké Plní se 4-8 hodin po požití potravy Nemá klky, netvoří trávicí štávy, pouze hlen Výpuky tlustého střeva- haustra

33 Tlusté střevo Kvasné bakterie Hnilobné bakterie Escherichia Coli –fakultativně anaerobní gramnegativní bičíkatá tyčinkovitá –produkuje vitamíny B12 a K

34 Stavba tlustého střeva Slepé střevo Vzestupný tračník Příčný tračník Sestupný tračník Esovitá klička Konečník

35

36 Stavba slepé střevo- vespodu červovitý přívěsek (appendix) jen u člověka a lidoopů (rudiment) zánět = appendicitis

37 Tračník Dochází ke vstřebávání vody a solí Probíhají zde kvasné a hnilobné procesy Konečník  Vnitřní svěrač- hladký sval- nelze ovládat vůlí  Vnější svěrač- příčně pruhovaný- lze ovládat vůlí

38 Slinivka břišní (pankreas) Podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku pod žaludkem (14 –18 cm dlouhá) Skládá se z lalůčků- vyúsťují trubičkami do hlavního vývodu

39 Slinivka břišní (pankreas) Mezi žlázovými trubičkami- shluky drobných buněk- Langerhansovy ostrůvky, vyměšující hormony inzulin a glukagon Tvorba pankreatické šťávy –Hydrogenuhličitan –Enzymy (pankreatické amylázy, pankreatické lipázy, trypsinogen,..)

40

41 Játra (hepar) Největší žláza v těle - 1,5 kg V pravé brániční klenbě, pravý (větší) a levý (menší) lalok Cévní zásobení- z jaterní a vrátnicové tepny

42 Játra (hepar) Fce: –Detoxikace –Pochody látkové přeměny: z monosacharidů vznik polysacharidů a glykogenu Uvolňování glukózy do krve Deaminace AMK a tvorba močoviny Tvorba žlučových solí –Rozklad erytrocytů: Přeměna hemoglobinu na bilirubin Jaterní buňky vytváří krevní bílkoviny: albuminy, globuliny, fibrinogen apod.

43 Játra (hepar) Tvořeny jaterními lalůčky= zákl.stavební a funkční jednotka jater –složeny z jaterních buněk –Buňky vyměšují žluč- odtéká do žlučovodů- --> jaterní vývod-k němu připojen žlučník Společný vývod žlučníku a vývodu jaterního ústí do dvanáctníku

44 Žlučník 7-10 cm dlouhý Leží na spodní ploše jater  Žluč- vylučována jaterními buňkami  Žlučová barviva, žlučové soli Shromaždiště žluči Žluč do dvanáctníku žlučovodem

45

46 Onemocnění Zubní kámen Parodontóza Žaludeční vředy: bakterie Helicobacter nebo porušení stěny stresem Žlučové kameny Hepatitida – zánět jater Cirhóza jater Žloutenka Salmonelóza Apod.

47 Žlučové kameny


Stáhnout ppt "Trávicí soustava. Funkce 1. příjem potravy a odstraňování nestravitelných zbytků 2. mechanické a chemické zpracování potravy 3. vstřebávání živin."

Podobné prezentace


Reklamy Google