Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nákazy přenášené vzduchem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nákazy přenášené vzduchem"— Transkript prezentace:

1 Nákazy přenášené vzduchem
Tuberkulóza Spála

2 Tuberkulóza Lidský rod trápí tuberkulóza údajně již nejméně půl milionu let. Tvrdí to američtí vědci, kteří zkoumali kostru jedince vymřelého druhu člověka vzpřímeného (homo erectus), pocházející z Turecka.

3 Tuberkulózu šíří takzvané „Tlusté bakterie“ a Mycobacterium tuberculosis (Kochův bacil)

4 Čísla z roku 1996 vyjadřují počet hlášených případů tuberkulózy na obyvatel ve střední Evropě a v Pobaltských státech.(bílé plochy)

5 První vakcínu proti Tuberkulóze objevil Robert Koch!
V počáteční fázi krátkodobých léčebných režimů se využívá baktericidního účinku izoniazidu a rifampicinu, které společně se streptomycinem ničí rychle se množící mykobakterie v čerstvých ložiscích. Léčba se doplňuje účinkem pyrazinamidu, ten zasahuje i mykobakterie, které přežívají v nitru buněk. První vakcínu proti Tuberkulóze objevil Robert Koch! Mortalita se pohybuje kolem hodnot 1 na obyvatel. Ve srovnání s některými západoevropskými státy jsou však u nás čísla výskytu poměrně vysoká. Pohybují se kolem 20 na obyvatel! To představuje ročně více než 2000 nových nemocných.

6 Tuberkulóza je velmi vážné infekční onemocnění, na které každý rok ve světě zemřou asi 2 milióny lidí. Není dědičná, ani vrozená a člověk se nakazí jen od nemocného, který vylučuje tuberkulózní bacily. V přítomnosti přenašeče ale musí strávit více než dvě hodiny v uzavřené místnosti. Plíce souchotináře

7 Mezi chudým lidem se této nemoci říkalo také souchotiny – od slova schnouti-suchý, protože se vyznačovala výrazným hubnutím a nechutenstvím a také úporným suchým kašlem.

8 Spála Spálu vyvolává bakterie Streptokok. I když to není úplně přesné. Spálu vyvolává produkt, který streptokok vylučuje. Jmenuje se erytrogenní toxin. Tento toxin je odpovědný za vytvoření vyrážky u spály. Spálou onemocní nejčastěji děti ve věku mezi třetím až desátým rokem. Proti spále se neočkuje. Protože vyvolavatelem je bakterie a nikoli virus, je možno použít účinná antibiotika.

9 Bakterie Streptokoka (Streptococcus pyogenes)

10 Inkubační doba je velmi krátká, většinou 1-3 dny.
Přenáší se vzdušnou cestou, poraněním a ojediněle i infikací skrze popáleniny. Inkubační doba je velmi krátká, většinou 1-3 dny. Spála začíná stejnými příznaky jako prostá angína. Objeví se horečka, třesavka, bolesti v hrdle, eventuelně i bolesti břicha a zvracení.

11 Za dva až pět dnů po tom, co bylo dítě ve styku se spálou, se objeví horečka, bolesti v krku a případně zimnice, zvracení a bolesti břicha. Během 24 hodin dojde na kůži po celém těle s výjimkou obličeje k výsevu vyrážky. Ta je jasně červená, velikosti jeden až dva milimetry.Ve 2. až 4. týdnu dochází k cárovitému olupování postižené kůže.

12 Spála u novorozence: Hlášené roční počty tohoto onemocnění v České republice jsou , úmrtí v posledních letech nebylo hlášeno.

13 Bylo řečeno, že pouze na obličeji se neobjevuje vyrážka, zde se totiž spála projevuje zarudnutými tvářemi a typickým výbledem kolem úst (Filatovův příznak).

14 Primárním zdrojem je nemocný člověk nebo nosič
Primárním zdrojem je nemocný člověk nebo nosič. Ve zdravé populaci je 10 % nosičů Streptococcus pyogenes. Streptokoky mohou přežívat i v okolí vylučovatelů streptokoků, kde mohou v zaschlém stavu být životaschopné po dobu i několika měsíců - vzduch, prach, předměty, prádlo (osobní i ložní).


Stáhnout ppt "Nákazy přenášené vzduchem"

Podobné prezentace


Reklamy Google