Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník."— Transkript prezentace:

1 Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

2 1. MALÁRIE 7.CHŘIPKA 2.AIDS 8.LEPRA 3.HOREČKA DENGUE 9.SKVRNITÝ TYFUS 4.ŽLUTÁ ZIMNICE 10.SPAVÁ NEMOC 5.EBOLA 11.TUBERKULOZA 6.CHOLERA

3 MALÁRIE Malárie je závažné parazitické onemocnění, kterému podlehne mnoho nakažených. Vyskytuje se ve 102 zemích v pásu mezi 40. rovnoběžkou jižní a severní zeměpisné délky. Nebezpečným formám malárie je vystaveno 40 % světové populace. Podle odhadu Světové zdravotnické organizace každoročně onemocní malárií milionů lidí, z nichž 2,7 milionu zemře, především dětí ve věku mladším pěti let. K nákaze dochází převážně v Africe. Malárie se díky činnosti člověka šíří a zasahuje opět i na evropský kontinent. Při cestách po africkém kontinentě není neobvyklé se s touto nemocí setkat, mimo vysoké nadmořské výšky a pouště. Malárii vyvolávají prvoci rodu Plasmodium Zdrojem nákazy je pouze nakažený člověk

4 AIDS Nemoc AIDS je v současné době největší hrozbou Afriky. Toto onemocnění devastuje všechny země především v subsaharské Africe a svůj vliv má nejen na ekonomické ukazatele, ale i na sociální.  Krutou pravdou je, že na AIDS umírají především kvalifikovanější a vzdělanější lidé: učitelé, farmáři, zdravotníci, pracovníci státní správy a jiní mladí specialisté. V subsaharské Africe se v roce 2001 nakazilo asi 3,4 miliónů lidí, což představuje 70% z celosvětových nově nakažených. Celkový počet nakažených je 28,1 miliónů afričanů. Celková délka života se drasticky snížila, například v Botswaně, Malawi, Mozambiku a Swazijsku průměrná délka života nedosahuje ani 40 let. Naopak v boji proti AIDS je úspěšná Uganda, kde se díky osvětě podařilo nepříznivý trend obrátit.

5 HOREČKA DENGUE Horečka dengue patří mezi akutní virová onemocnění, které přenáší komáři rodu Aedes. Projevuje se náhlou horečkou, bolestmi na různých místech těla. Asi den se objeví vyrážka a zduří mízní uzliny. Úmrtnost je minimální. Horečka dengue a její příznaky byly poprvé popsány na Jávě r Na konci devatenáctého století byly epidemie popsány v Austrálii, na Nové Kaledonii a na Fidži. Rozšíření nákazy je ovlivněno především rozšířením komárů rodu Aedes. Výskytuje se především v jiho-východní Asii, na ostrovech v Tichém oceáně, karibské oblasti, v severní Austrálii a v Africe.

6 ŽLUTÁ ZIMNICE Žlutá zimnice je onemocnění, které je vyvoláno arbovirem skupiny B, který přenášejí komáři.Onemocnění může probíhat lehce jako necharakteristické horečnaté onemocnění. U většiny případů začíná horečkou a krvácivými stavy. Předpokládá se, že to bylo nejspíše onemocnění opic Nového světa a po vzniku člověka se nákaza ne něj adaptovala. Dnes rozlišujeme džunglový a městský typ ohnisek žluté zimnice. Džunglový /lesní, venkovský/ má charakter nákazy s přírodní ohniskovostí. Nosiči viru jsou především opice, vačnatci a pralesní komáři. Nákaza se udržuje cyklem mezi opicemi a komáry a člověk se nakazí vlastně jen náhodně při vstupu do přírodního ohniska. Městský typ žluté zimnice je vázán na města, ale i na některé venkovské oblasti, kde je nákaza přenášena komárem Aedes aegypty na člověka

7 EBOLA též krvácivá horečka Ebola. Přenáší se přímým stykem s infikovaným tělesnými tekutinami (sliny, krev). Projevuje se zvracením, horečkou, bolestí svalů, kloubů, hlavy, břicha, zánětem spojivek, vnitřní i vnější krvácení, poškození vnitřních orgánů.  Míra úmrtnosti 50 – 90 %. Léčba je velmi náročná, komplikovaná a drahá.

8 CHOLERA Cholera je bakteriální onemocnění zažívacího ústrojí, které doprovázejí velmi těžké průjmy, které u neléčených osob mohou vyústit až v rychlou dehydrataci a úmrtí. Způsobuje ho bakterie Vibrio cholera. Nejčastěji se přenáší vodou znečištěnou fekáliemi.

9 KONEC

10 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google