Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 - ornice (2% humusu) - hnědý horizont + jílovité částice - matečná hornina (pískovec, slepenec, žula, rula) Obr. 1 Hnědozemě

3 - oblasti s vyšší průměrnou teplotou a srážkami 500 - 600 mm - rozšířené – původní listnaté lesy - dost živin, pěstování obilnin - nadmořská výška 300 - 500 m - střední Polabí, Morava – 20% plochy ČR

4 - ornice - horizont obohacený o CaCo 3 - matečná hornina (pískovec, slepenec, žula, rula) Obr. 2 Černozemě

5 - sušší a teplejší podnebí (stepi) - nížiny do 350 m. n. m. - kukuřice, cukrovka, pšenice - srážky 400 - 500 mm ročně - Polabí, Povltaví, Morava

6 - náplavy řek - ovlivňovány hladinou podzemní vody - louky - Polabí, Pardubicko, údolí Dyje a Moravy

7 - nahromadění solí v půdě - v zemědělství nevyužitelné -částečně Dyjskosvratecký a Dolnomoravský úval

8 - vodní eroze - rozorávání mezí - orba po spádnici - nadměrné hnojení

9 Zdroje: 1. Obr. 1 HNĚDOZEMĚ, Holeček, Milan. Česká republika. Praha: Fortuna, 2005. 2. Obr. 2 ČERNOZEMĚ, Holeček, Milan. Česká republika. Praha: Fortuna, 2005.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."

Podobné prezentace


Reklamy Google