Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egyptské pyramidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egyptské pyramidy."— Transkript prezentace:

1 Egyptské pyramidy

2 Pyramidy Pyramida je jehlanovitá stavba. Základem pyramid bývá zpravidla čtyřúhelník nebo trojúhelník, obecně to však může být jakýkoliv polygon. To znamená, že pyramida má obvykle tři nebo čtyři strany. Tyto strany musí být trojúhelníkové. Konstrukčně nejjednodušší je udělat pyramidu na čtvercové (resp. přibližně čtvercové) základně, protože nevzniká problém spojit stěny do jednoho bodu. Tuto vlastnost má drtivá většina starověkých pyramid.

3 Kde byly (a jsou) pyramidy?
Starověký Egypt Numíbie Střední Amerika Starověký Řím

4 Egyptské pyramidy Pyramidy v Egyptě jsou nejznámější a nejstarší z pyramidových staveb, patří k největším stavbám v historii. Cheopsova pyramida je řazena mezi sedm divů světa a byla nejvyšší stavbou až do stavby Eifelovky. Egyptské pyramidy jsou postaveny z velkých kamenných bloků, nebo z cihel. Stavba pyramid probíhala bez znalosti železa a složitějších technologií. První pyramida pochází z období III. dynastie, poslední pak z XIII., někdy bývá uváděno XIV. dynastie (tzn. že všechny byly postaveny v mezi lety 2700 a 1700 přnl.

5 Nejznámější pyramidy egypta
Džosérova pyramida Cheopsova pyramida Rachefova pyramida Menkaureova pyramida

6 Džosérova pyramida Nejstarší pyramida Navrhl ji Džosérův vezír Imhotep

7 Cheopsova pyramida Pyramida má v současnosti rozměr základny 230,38 x 230,38 metru a je vysoká 137,5 metru, i když původně byla ještě o 2m metry na každé straně delší a o 10m vyšší.Plocha, kterou pyramida zabírá je 5.15hektarů. Chybějící špička, kazící dojem dokonalého jehlanu, je zřejmá na první pohled - díky tomuto defektu byla za druhé světové války na vrcholu pyramidy protiletecká pozorovatelna.

8 Cheopsova pyramida Jedná se o nejhmotnější stavbu na světě, kdy původní objem celé stavby měřil asi m³. Na celou stavbu bylo použito asi 2,3 milionu kusů kamenných bloků (jeden má cca 2,5 tuny), které na zemi spočívají tíhou téměř tun .

9 Rachefova pyramida Rachefova pyramida u Gízy je jen o málo menší než největší pyramida v Egyptě postavená pro krále Chufua (Cheopse), ale z dnešního pohledu se jeví vyšší. Tento dojem vyvolává umístění na výše položeném místě a také do jisté míry strmější sklon stěn. Díky tomu si ji mnoho obdivovatelů plete s pyramidou Chufuovou.

10 Rachefova pyramida Tuto hrobku si vybudoval král Rachef (Chafre, řec. Chefrén). Základna měří 215,25 metru a má výšku 143,7 metru a dnes jí chybí vrcholek, neboli pyramidion. Postavena je o něco méně propracovaněji, než pyramida Chufuova, spáry mezi bloky jsou často široké. Obložení pyramidy se dochovalo pouze pod vrcholem. Pohřební komora se zde nachází pod povrchem, vytesaná do skalního podloží, přístupová cesta k ní je mnohem jednodušší, než u pyramidy Chufuovy. Co ale nechybí ani u této pyramidy je komplex staveb, které ji obklopují. Jedna zvláštnost však u této pyramidy existuje. Je jí Velká sfinga, obrovitá socha ležícího lva s hlavou panovníka.

11 Menkaureova pyramida Menkaureova pyramida je nejmenší pyramida, která se nachází v Gíze u Káhiry (Egypt). Její jméno v překladu znamená Božský je Menkaure. V době jejího vzniku už byla egyptská říše pravděpodobně oslabena, ale není známo, kvůli čemu se tak stalo.

12 Menkaureova pyramida Jeho pyramida je na poli v Gíze nejmenší, ale i tak už nikdo jiný po něm vyšší pyramidu nepostavil. Základna pyramidy měří 108,4 metru a vysoká je „jen“ 66,45 metru. Na její stavbu bylo použito větší množství žuly, což byl materiál mnohem prestižnější než pískovec. Podle dostupných zpráv však byla pyramida ze všech nejkrásnější, a to díky obložení, které mělo být v dolní třetině z asuánské červené žuly, ve střední třetině z bílého turského vápence a špička byla opět z červené žuly. Toto obložení se dochovalo až do 16.století, kdy bylo uloupeno mamlůky.

13 Konec


Stáhnout ppt "Egyptské pyramidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google