Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Ivan Nývlt TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis NÁZEV DUMu: Umění doby starověku – Mezopotámie a Egypt POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 04 KÓD DUMu: IN-D-04 DATUM TVORBY: ANOTACE (3.ROČNÍK): Tento DUM studentům stručnou a názornou formou představuje umění v nejstarších starověkých civilizacích – v Mezopotámii a starověkém Egyptě. Studenty obeznamuje nejen s konkrétními artefakty, ale i s technikami malby a konkrétními zajímavostmi na vybraných příkladech z daných lokalit. METODICKÝ POKYN:

2 UMĚNÍ DOBY STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT

3 Mezopotámie Období 5.tisíciletí – 6.století př.n.l.
Oblast střetávání mnoha kmenů a kultur Oblast vzniku vyspělé kultury založené Sumery, vzniku písma Oblast vzniku prvních státních útvarů a ucelených civilizací Oblast, kde je uplatněno polyteistické náboženství, výrazně ovlivňující kulturu.

4 Architektura Zikkuraty = vysoké stupňovité stavby s chrámem na vrcholu. První z konce 3.tisíciletí př.n.l. Chammurapiho zákoník – diadoritová stéla s textem zákoníku (282 článků), zakončená reliéfem panovníka a boha Šamaše. Město Babylón z období Novobabylónské říše – 6.st.př.nl.: Babylónská věž Ištařina brána Procesní cesta Visuté zahradÿ královny Semiramis

5 Zikurrat, Ištařina brána

6 Egypt Období 5.tisíciletí – 1.století př.n.l.
Jedna z nejdéle kontinuálně trvajících kultur světa Povodí řeky Nilu, velmi vyspělá civilizace znalá písma Polyteistické náboženství úzce spjaté s kulturními projevy, víra v posmrtný život Rozvinutá architektura, sochařství, malířství a písemnictví

7 Architektura Mastaby = pohřební stavby s komorou (někdy až 30 m pod zemí), řazeny pravidelně vedle sebe („pohřební města“), jinak tvar komolých jehlanů, stavební materiál – hlavně kámen. Chrámy = náboženský účel, zasvěceny božstvům nebo tzv.zádušní chrámy . (např.královny Hatšepsovet). Stojící volně či zasazeny do skalních masivů. Pyramidy = pohřební a kultovní funkce, jehlanovité stavby o čtvercové základně. Nejstarší Džoserova, nejvyšší Cheopsova. Z dalších Menkaurova, Chafreova, Radžefova aj.

8 Cheopsova pyramida podrobněji
Stěny pyramid se zemí svírají úhel 51° Postavena z cca kvádrů o celk.hmotnosti tun Výška 146 m, délka strany 230 m Základna pyramidy dělená její dvojnásobnou výškou udává Ludolfovo číslo Poledník probíhající touto pyramidou dělí souše a oceány na dvě přesné poloviny Délka výstavby cca 20 let, účast cca dělníků

9 Pyramidy v Gíze

10 Sochařství a malířství
Na velmi vysoké úrovni Zobrazování v životní i nadživotní velikosti Sochy často polychromované – užity barevné glazury, oči soch tzv.inkrustovány – vkládany drahé kameny Zobrazování v malbě bez užití perspektivy – resp.jde o pásovou perspektivu – náměty jsou zobrazovány v pásech nad sebou Hieratická perspektiva – nejdůležitější postavy výjevu jsou největší, méně důležité menší Přísná konvence maleb – končetiny a obličej z profilu, trup a oko zepředu (en face). Symbolika barev – barvy nejsou odrazem zobrazovaného (např.žlutá – ženské tělo, červenohnědá – mužské tělo atd.)

11 Egyptské malířství, Tanečnice, 14.st.př.n.l.

12 Shrnutí Civilizace Mezopotámie a Egypta velmi vyspělé, v Mezopotámie prolínání mnoha kultur, v Egyptě spíše kontinuální vývoj. Neexistuje jednotný styl /sloh, ale v oblasti umělecké tvorby existují přísná pravidla jak ze stran ztvárnění, tak ze stran účelu díla – ten je velmi často nábožensky ovlivněn.

13 Zdroje Vlastní práce autora.

14 Obrázky SHAUNI. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HAHAHA. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LIBERATO. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DAHL. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google