Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_01 Název vzdělávacího materiáluObecné termíny z oblasti informací Jméno autoraIng.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_01 Název vzdělávacího materiáluObecné termíny z oblasti informací Jméno autoraIng."— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_01 Název vzdělávacího materiáluObecné termíny z oblasti informací Jméno autoraIng. Bulka Josef Tematická oblast Obecné pojmy informatiky a přenos dat Vzdělávací oborVšechny obory školy PředmětInformační a komunikační technologie Ročník1., 2. Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence k učení, řešení problému, komunikativní, pracovní, personální a sociální a personální Průřezové témaInformační a komunikační technologie; Člověk a svět práce; Člověk a životní prostředí; Občan v demokratické společnosti „EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496

2 Časový harmonogram06/2012–03/2014 Použitá literatura a zdrojeInternet – Wikipedia Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 Pomůcky a prostředkyDataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky AnotaceProblematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT) Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení, opakování a domácí příprava žáků na vyučování Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu Září 2012 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem (jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Josef Bulka.

3

4 Hardware (zkratka HW) – to, co si u počítače můžeme „osahat“ – skříň počítače, monitor, klávesnice, myš, skenery, tiskárny a další zařízení. Software – programy, pomocí kterých můžeme na počítači pracovat. Software (SW) rozdělujeme na tzv. Operační systémy – ty zajišťují základní funkce počítače a Aplikace – programy, které slouží k práci – psaní textů, uspořádávání dat, vytváření tabulek a prezentací.

5 Procesor (CPU – Central Processing Unit – hlavní jednotka zpracování dat). Pevný disk (nebo také harddisk, HDD) je zařízením, na kterém počítač skladuje veškerá data, která si „pamatuje“. Paměti – slouží k „zapamatování“ – uložení informací. Bit – nejmenší jednotka, dále nedělitelná. Značíme ji 1b, obsahuje pouze logickou 1 nebo 0. Byte (bajt) jednotka velikosti paměti (Byte = jeden znak tj. 8 bitů). Značíme jej 1B.

6 Klávesnice – zařízení sloužící ke vkládání znaků, písmen a čísel do počítače. Myš – zařízení sloužící k ovládání kurzoru. Touchpad [tačped]- zařízení plnící funkci myši na notebooku. Mikrofon – umožňuje zaznamenávat hlas na počítač. Monitor – zobrazuje zadání, průběh a výsledek práce. Tiskárna – tiskne výsledky práce – texty, tabulky, obrázky.

7 Touchscreen [tačskrín] – dotyková obrazovka – obrazovka, která je citlivá na dotyk. GUI – Graphical User Interface – grafické uživatelské rozhraní. DVD - digitální video disk (Digital Video Disc). E-mail - zkrácené označení pro elektronickou poštu. SMS - služba krátkých textových zpráv. URL - (Uniform Resource Locator) je to adresa internetové stránky složená z písmen.

8

9 1. Úkol V předchozí části jste se dozvěděli, co je DVD disk. Pomocí Internetu zjistěte jeho kapacitu (paměť). Jaké druhy DVD disků existují a co je moderním nástupcem těchto disků, jak tyto disky nazýváme a jakou mají kapacitu uložení dat?

10 2.Úkol V základních pojmech se hovořilo o pevném disku. Co si pod tímto pojmem představujete, jaké je jeho možné technologické provedení a co je pro pevný disk důležité?

11

12 1.Zařízení pro ukládání akustických signálů do počítače se nazývá: a)reproduktor b)mikrofon c)diktafon 2. Mezi hardware nepatří: a) monitor b) klávesnice c) Windows d) počítačová myš

13 3.Monitor: a)zaznamenává hlas na počítač b)tiskne výsledky práce c)zobrazuje zadání, průběh a výsledek práce 4. Touchpad: a)zařízení plnící funkci myši na notebooku b)grafické uživatelské rozhraní c)zařízení sloužící ke vkládání znaků, písmen a čísel do počítače

14 5. Operační systém: a)je soubor technických opatření pro činnost počítače b)zajišťuje základní funkce počítače c)zařízení, na kterém počítač skladuje veškerá data 6. Bit: a)jednotka velikosti paměti pevného disku b)nejmenší jednotka, dále nedělitelná c)hlavní jednotka zpracování dat

15 1. http://recmedia.fujifilm.co.uk 2. Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec -Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 3. http://www.wikipedia.cz 4. Horst Jansen – Heinrich Rotter a kolektiv – Informační a komunikační technika, Europa – Sobotáles, Praha 2004 Odkazy a použitá literatura:


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_01 Název vzdělávacího materiáluObecné termíny z oblasti informací Jméno autoraIng."

Podobné prezentace


Reklamy Google