Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METABOLISMUS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METABOLISMUS."— Transkript prezentace:

1 METABOLISMUS

2 METABOLISMUS je látková výměna, příjem a výdej látek organismem, jeden ze znaků živého organismu
Jeho procesy rozdělujeme na: ANABOLISMUS - tvorba složitějších látek z jednoduchých, stavba, růst, (hlavně v mládí) KATABOLISMUS - rozklad složitých látek na jednoduché, získání energie (převládá ve stáří)

3 ENERGETIKA BIOCHEMICKÝCH PROCESŮ
podléhá zákonům termodynamiky, stejně jako kterékoli jiné reakce, energie se nevytváří ani nezaniká, pouze se jedna forma mění v jinou reakce exergonická – uvolňuje energii, probíhá samovolně reakce endergonická – spotřebovává energii, probíhá závisle na jiné exergonické reakci (říkáme, že je s touto reakcí spřažena)

4 ENERGIE v živých organismech
je uložena v tzv. makroergických vazbách (obsahují více než 20 kJ/mol) je-li vazba přerušena, energie se uvolní, je využita k nějakému biochemickému procesu

5 ATP adenosintrifosfát, nejvýznamnější makroergická sloučenina
2 makroergické vazby mezi fosfáty, každá po 33 kJ/mol, znázorňují se vlnovkou

6 jiné makroergické sloučeniny
obvykle jiné nukleosidtrifosfáty, které získaly energii přenosem fosfátu z ATP, např. GTP, CTP, UTP acetylkoenzym A, fosfoenolpyruvát a další

7 OPAKOVÁNÍ

8 METABOLISMUS je …………. …………, příjem a výdej látek organismem, jeden ze znaků ……………. ………………
Jeho procesy rozdělujeme na: ……………………. - tvorba složitějších látek z jednoduchých, stavba, růst, (hlavně v mládí) ……………………. - rozklad složitých látek na jednoduché, získání energie (převládá ve stáří)

9 ENERGETIKA BIOCHEMICKÝCH PROCESŮ
podléhá zákonům ……………….., stejně jako kterékoli jiné reakce, energie se …………… ani ………….., pouze … ….. …………. …………………. …………….. reakce ……………… – uvolňuje energii, probíhá samovolně reakce endergonická – ……………… energii, probíhá ………… na jiné exergonické reakci (říkáme, že je s touto reakcí …………….)

10 ENERGIE v živých organismech
je uložena v tzv. ………………. …………. (obsahují více než ….. kJ/mol) je-li vazba přerušena, energie se ………, je využita k nějakému …………………….. ……………….

11 … …………………, nejvýznamnější makroergická sloučenina
… makroergické vazby mezi ……….., každá po 33 kJ/mol, znázorňují se ……………..

12 jiné makroergické sloučeniny
obvykle jiné nukleosidtrifosfáty, které získaly energii …………….. …….. z ATP, např. …, …, … acetyl……. A, fosfoenol……. a další


Stáhnout ppt "METABOLISMUS."

Podobné prezentace


Reklamy Google