Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konzervatismus konzervatismus nebo konzervativismus (z lat. conservare, uchovávat) je vedle liberalismu a socialismu jeden ze tří hlavních politických.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konzervatismus konzervatismus nebo konzervativismus (z lat. conservare, uchovávat) je vedle liberalismu a socialismu jeden ze tří hlavních politických."— Transkript prezentace:

1 Konzervatismus konzervatismus nebo konzervativismus (z lat. conservare, uchovávat) je vedle liberalismu a socialismu jeden ze tří hlavních politických směrů. Jeho podstatou je důraz na řád a pořádek. s liberalismem má konzervatismus společný důraz na soukromé vlastnictví, se socialismem důraz na hodnotu každého člověka ve společnosti, tedy sociální zabezpečení. konzervatismus v relativním slova smyslu je označení ideologie, politické filozofie či hnutí, jejichž hlavní charakteristikou je otevřená tendence bránit se rychlým změnám a podporovat tradiční normy. Konzervativci jsou pak protějškem radikálů a revolucionářů. KONZERVATISMUS : Lpění na tom, co je vžité. Snaha uchovat tradiční a osvědčené hodnoty a instituce. Skeptický postoj vůči prosazování změn podle nevyzkoušených, případně utopických teorií. Důvěra v přirozené, zvyklostmi utvářené společenské vztahy Formy konzervatismu Liberální konzervatismus Sociální konzervatismus Národní konzervatismus Libertariánský konzervatismus Fiskální konzervatismus Kulturní konzervatismus Náboženský konzervatismus Zelený konzervatismus

2 Historie konzervatismu
• 1.myšlenka – John Locke ( ) – hájí soukromé vlastnictví                                                               - ospravedlňuje majetkovou nerovnost mezi lidmi                                                               - je pro dělení moci • poprvé v politice v 2. polovině 18.století – reakce na politické změny zahájené Velkou francouzskou revolucí - Edmund Burke ( ) – napsal knihu ÚVAHY O REVOLUCI VE FRANCII – kritika Velké fran. revoluce                                          - výklad konzervatismu                                          - kniha je považována za manifest konzervatismu   KONZERVATIVNÍ STRANA - z ang. Konservative Party - ve 30. a 40. letech 19. století za strany toryů a části strany whigů John Locke Edmund Burke

3 ve Velké Británii Margaret Hilda Thatcherová, baronka Thatcherová,* 13. října 1925 Grantham) je britská politička, bývalá předsedkyně britské vlády a Konzervativní strany. v zahraniční politice vystupovala útočně proti Sovětskému svazu, = získala přezdívku Železná lady do aktivní politiky se zapojila v 50. letech 20. století. V roce 1959 byla zvolena do Dolní sněmovny jako poslankyně za britskou Konzervativní stranu po prohře konzervativců ve volbách v roce 1974 se stala stínovou ministryní životního prostředí. 11. února 1975 byla po odstoupení Edwarda Heatha zvolena předsedkyní Konzervativní strany roce 1979 se Thatcherová stala po předčasných volbách ministerskou předsedkyní, kterou zůstala až do roku V současnosti zasedá ve Sněmovně lordů. ve svém působení v čele několika britských vlád prosazovala ekonomický liberalismus, snižování daní, omezování imigrace, omezování vlivu odborů a samostatnou silnou zahraniční politiku. v zahraniční politice se snažila posílit pozici Spojeného království, zejména prostřednictvím spolupráce s USA vedenými Ronaldem Reaganem Současným vůdcem strany je David Cameron, politika strany se zaměřuje na sociální problematiku a kvalitu života, do popředí se dostávají témata životního prostředí, vládní služby (zdravotnictví, imigrace) a školství. strana prosazuje zachování jednotného státu a nesouhlasí se zvětšováním skotské nezávislosti. vystupují ostře vůči přijetí eura ve Velké Británii, zastavení růstu daní a snížení vládních výdajů, Benjamin Disraeli, Winston Churchill, Harold Macmillan, Margaret Thatcherová, John Major

4 Margaret Thatcherová David Cameron

5 ve Spojených státech amerických
Republikánská strana (anglicky Republican party), přezdívaná Velká stará strana (GOP,Grand Old Party), je jedna z dvou hlavních politických stran ve Spojených státech. Strana zastává pevné konzervativní postoje, tedy ekonomický liberalismus se svobodným trhem, nízkými daněmi, podporou podnikání,. Republikánská strana byla založena roku 1854 protiotrokářskými aktivisty a zastánci bezplatného osidlování. Celoamerickou stranou se republikáni stali až roku Prvním republikánským prezidentem se stal Abraham Lincoln v roce 1860. Neokonzervatismus (angl. „neocon”) je politický směr, který se prosadil v USA. Za jeho zakladatele bývají označování newyorkští židovští intelektuálové, jeden ze zakladatelů a čelní představitel tohoto směru, Norman Podhoretz S klasickými konzervativci neokonzervativci sdílejí důrazy na tradiční hodnoty jako rodina, vzdělání, tradiční morálka apod., ovšem neodmítají ani státní zásahy . Mezi hlavní představitele neokonzervatismu patří bývalý americký prezident Ronald Raegan, exprezident George W. Bush, bývalý šéf světové banky Paul Wolfowitz, bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld či bývalý viceprezident Dick Cheney.

6 v České republice Konzervativní strana
je česká politická strana hlásící se ke konzervativismu a k hodnotám západní křesťanské civilizace. Jejím předsedou je RNDr. Jan Kubalčík. byla zaregistrována 16. března V roce 2001 došlo k jejímu sloučení se Stranou konzervativní smlouvy. Mezi svými cíli uvádí strana např. návrat etiky do politiky, potrestání konkrétních viníků zločinů komunistické totalitní éry, zavedení rovné daně z příjmu, zrušení některých daní (např. dědické), vrácení protiprávně zadržovaného majetku původním vlastníkům,, reformu penzijního systému, zlepšení postavení tradiční rodiny ve společnosti a právo bezúhonných občanů vlastnit střelné zbraně.


Stáhnout ppt "Konzervatismus konzervatismus nebo konzervativismus (z lat. conservare, uchovávat) je vedle liberalismu a socialismu jeden ze tří hlavních politických."

Podobné prezentace


Reklamy Google