Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_2_0 8 Název vzdělávacího materiálu Vnější paměti – flash paměti Jméno autoraIng. Bulka Josef Tematická oblast Hardware počítačů a operační systémy Vzdělávací oborVšechny obory školy Předmět Informační a komunikační technologie Ročník1. a 2. ročník Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení, řešení problému, pracovní, sociální, komunikativní a personální. Průřezové téma Informační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti.

2 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Josef Bulka. Časový harmonogram1 vyučovací hodina Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 Pomůcky a prostředky Dataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. Anotace Problematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování. Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu Září 2012

3

4 Jedná se o rychlejší paměť než u předešlých typů, obecně s ní pracujeme jako s pamětí RAM (čtení/zápis). Důležité je, že po odpojení napájení se informace nevymaže jako u paměti RAM. Vymazání informace provádíme elektrickou cestou a zápis a čtení dat je možné provést přímo v počítači. Paměť typu Flash-ROM, kde je uložen BIOS, tedy není nutné před vymazáním z počítače vyjmout a umístit ji do speciálního programovacího zřízení.

5 Nejčastější použití těchto typů pamětí je u počítačů k uchování informací o konfiguraci, nebo u přenosných počítačů k uložení dat. Dále u digitálních fotoaparátů, digitálních audio záznamníků, mobilních telefonů, MP3 a MP4 přehrávačů atd. Obvykle se vyrábějí jako externí flash disky pro rozhraní USB, popřípadě jako paměťové karty pro různá zařízení spotřební elektroniky. Podle potřeb a využití existuje několik standardů od různých výrobců.

6 1.SD karty 2. microSD karty 3. xD card 4. Memory Stick 5. CompactFlash V současné době jsou využívány také v oblasti velkokapacitních pamětí pro trvalé uchování dat jako náhrada pevných disků u přenosných počítačů. Tyto polovodičové pevné disky pak nazýváme SSD disky (Solid State Drive). Dělení flash pamětí podle standardů a jejich použití:

7 SD - karta Zdroj:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SD_card.jpg microSD karta Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Micro_SD_card_(Nokia).jpg Autor: Asim18 SDHC (Secure Digital High Capacity) je nástupnickou technologií karet SD třída: 2, 4, 6 a 10 podle rychlosti čtení a záznamu dat využívá se především v oblasti mobilních telefonů v přenosných GPS zařízeních, přenosných přehrávačů médií, digitálních přehrávačů hudby rozšiřitelných USB flash disků

8 xD karta (především foto) Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:XD-Card.JPG Zdroj: Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Memorystick_face.jpg memory Stick karta karta byla vyvinuta společnostmi Olympus a Fujifilm vyrábí se ve variantách H, M a M + od 16 MB do 2 GB ztrácejí na popularitě na úkor platformy SD vyráběla od října 1998 firma Sony verze Memory Stick Duo, Memory Stick Micro (M2), Memory Stick PRO-HG využití fotoaparáty, robotika teoretická velikost až 2 TB

9 Compact Flash karta Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Compactflash-512mb.png Autor: Hans Andersen CF karty se používají v profesionálních digitálních fotoaparátech a kamerách nebo místo pevných disků v počítačích s nízkou spotřebou (alternetiva k SSD)

10

11 Zadání 1 Nalezněte a srovnejte vlastnosti SD karet a SDHC karet. Jak dělíme SDHC karet do tříd a pro jaké rychlosti čtení a zápisu jsou jednotlivé karty konstruovány? Zadání 2 Nalezněte a srovnejte vlastnosti technologie SSD disků. Porovnejte SLC a MLC technologie, jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

12

13 1.V paměti typu FLASH-ROM bývají nejčastěji uloženy: a)pracovní soubory b)BIOS počítače c)grafické soubory a konfigurace 2.Paměť typu FLASH-ROM se svými vlastnostmi nejvíce podobá: a)paměti ROM PROM b)EEPROM c)EPROM

14 3.xD karta byla určena pro: a)rychlé pevné disky b)fotoaparáty společností Olympus a Fujifilm c)uložení BIOSu 4. Základem disk SSD jsou paměti typu: a)ROM PROM b)Flash c)EPROM

15 Seznam odkazů a použité literatury: 1.Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 2.Horst Jansen – Heinrich Rotter a kolektiv – Informační a komunikační technika, Europa – Sobotáles, Praha 2004. 3.Jiří Plášil, PC pro školy, nakladatelství KOPP, České Budějovice, 2003. ISBN 80-7232-206-0


Stáhnout ppt "EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google