Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příběhová próza ze života dětí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příběhová próza ze života dětí"— Transkript prezentace:

1 Příběhová próza ze života dětí
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Jolana Navrátilová Příběhová próza ze života dětí

2 Fotbaloví divoši (Joachim Masannek)
Celý tým se chystá na důležitý zápas, který vede do finále. Klukům se zápas daří, takže finále je jejich. Jejich protihráčem ale bude obávaný tým Fc Bayern. V tu samou chvíli ovšem Fabi, jeden z Divochů dostane nabídku, hrát právě za Fc Bayern. Ostatní spoluhráči to ale vnímají jako podraz. Jak se rozhodne a jak dopadne celý zápas? (1)

3 Ukázka z knihy: Pohlédl jsem přímo do tváře řidiče. Měl tmavé oči a jeho orlí nos se hodil k čepici z bobří kožešiny. Vzápětí vystoupil scout. „To nebylo špatné, Fabi Nejrychlejší křídlo na světě.“ Polkl jsem a usmál se. Ten pán mi byl sympatický. „Ale rychlost není všechno,“ pokračoval. „Kolik listonošů jsi cestou viděl?“ „Prosím? Co?“ zeptal jsem se. „Sedm! Proč?“ Scout se lehce zamračil. (2)

4 Kosprd a telecí (Eva Papoušková)
Kosprd a Telecí jsou kamarádi ze školky, kteří spolu sdílejí z počátku jen problémy se svým jménem. Nakonec v sobě ovšem najdou zalíbení a prožívají spolu různé příhody. Kosprd pomáhá tatínkovi s výrobou vzducholodě. Jeho kamarádka Telecí však má plán. Povede se jim ho uskutečnit? (3)

5 Ukázka z knihy: „Musíme se maskovat,“ řekl Kosprd a vzpomněl si zase na film o dvou kamarádech. Utrhl z bezu větev a zarazil si ji za pásek. „Takhle budu nenápadnej.“ Telecí obrátila oči v sloup. „V metru a s větví? Tam přece žádné křoví neroste, tam mají jenom pohyblivé schody! Musíme být nenápadní, jako že máme rodiče přece!!!“ Kosprd se zarazil. To ho nenapadlo … (4)

6 Jak se rodí bráškové (jaroslava Paštiková)
Anička je v plném očekávání. Každým dnem se jí totiž narodí bráška. Jak si s ním bude hrát? Co jí ale čeká ještě netuší. To, co přijde totiž nejsou jenom radosti, ale i starosti, které bude muset řešit. Když si maminka Honzíka poprvé přiveze domů, sjedou se návštěvy a Aničky se nikdo na nic neptá. Všichni si chovají jen brášku. Jak se jí podaří vyřešit otázku, jestli jí mají rádi stejně, jako Honzíka? (5)

7 Ukázka z knihy: „Na shledanou!“ loučí se Kuba a Anička zůstává ve třídě sama. Je tu sice paní učitelka, ale všechny děti už odešly domů. Ještě nikdy nezůstala ve školce poslední! Ticho a prázdno veliké třídy se jí vůbec nelíbí. „To přece není možné, aby na mě tatínek zapomněl!“ myslí si a má přitom moc smutné oči. Paní učitelka si toho hned všimla a nabízí, že si může jít zahrát na varhany. Jindy by to uvítala s nadšením, ale tentokrát nemá na hraní ani pomyšlení. „Proč tu tatínek ještě není?“ usilovně přemýšlí a přitom si strká paleček do pusy. „Přece mně ráno slíbil, že se z nemocnice vrátí co nejdřív!“ „Mám nápad,“ říká paní učitelka, vezme Aničku za ruce a vesele jimi zatleská. „Zkusíme odříkat tu naši dlouhou dračí básničku a třeba tatínka přičarujeme, co říkáš?“ Anička tomu moc nevěří, ale váhavě přikývne (6)

8 Začarovaná třída (Ivona Březinová)
„Třída 3.A byla nejdřív úplně obyčejná, stejná jako ostatní třídy na škole. Děti se učily, trošku vyrušovaly výklad paní učitelky, občas nedávaly pozor vůbec – jako je tomu všude. Ale najednou se otevřely dveře a 3. A se rozrostla o tři nové žáky. Byli to bratři – Čáryfuk, Máryfuk a Podkočárník. A od té doby se ve 3. A děly věci …“ (7) (8)

9 Ukázka z knihy: Vlastíkovi se zdálo, že se ten nový kluk tváří nějak moc důležitě a potají na něj vyplázl jazyk. Podkočárník jen malinko povytáhl obočí, pak tiše luskl prsty a v příští chvíli už se Vlastík zděšeně držel za pusu. Jazyk mu ne a ne zalézt zpátky. „Zavři ústa, Vlastimile,“ přikázala paní učitelka, když si všimla jeho podivného výrazu. „ To se dělá, plazit při vyučování jazyk? Vypadáš jako chameleon, když loví mouchy.“ (9)

10 Lentilka pro dědu Edu (Ivona Březinová)
Všechno začalo tím, že dědu Edu přivedla domů policie, protože tvrdil, že netrefí domů. Ukázalo se ale, že to není jediný problém, který nastal. Co může za dědovy zmatené reakce? A jak Honzík, dědečkův pravnuk, mohl dědovi pomoci? Třeba můžeme podat pomocnou ruku i my… (10)

11 Ukázka z knihy: „Čí jsou to boty?“ zeptal se děda Eda Honzíka a bezradně si prohlížel řádku vzorně vyrovnaných bot. „Moje a mámy, táty a dědy Arnošta a taky tvoje“ vyjmenoval Honzík. „Takových bot,“ mumlal děda nespokojeně. Nakonec popadl jednu botu tátovu a jednu svoji a už se obouval. Tátova bota byla černá, bota dědy Edy hnědá s černým lemováním. (11)

12 Klub záhad - město přízraků (Thomas Brezina)
Takovou mlhu, která z ničeho nic zachvátila celé město, ještě Nick, Vik a Jupiter nezažili. Najednou se v ní ztratí jeden občan. Vypadá to, že všichni duchové ožívají. Podaří se partě malých detektivů odhalit, co se vlastně stalo a kdo za tím je? (12)

13 Citace: 1 2 (Masannek, 2009, 76s) 3 4 (Papoušková, 2013, 38s) 5 6 7 8 (Březinová, 2012, poslední strana) 9 (Březinová, 2012, 10s) 10 11 (Březinová, 2012, 15,16s) 12

14 Použité knihy: Fotbaloví divoši, Joachim Masennek, Fragment, 2009, 144str, ISBN Kosprd a Telecí, Eva Papoušková, Albatros, 2013, 56str, ISBN Jak se rodí bráškové, Jaroslava Paštiková, Rubico, 2007, 63str, ISBN Začarovaná třída, Ivona Březinová, JaS, 2012, 70str, ISBN Lentilka pro dědu Edu, Ivona Březinová, Albatros, 2012, 81str, ISBN Klub záhad, Thomas Brezina, Fragment, 2007, 128 str, ISBN


Stáhnout ppt "Příběhová próza ze života dětí"

Podobné prezentace


Reklamy Google