Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zemědělství ve středověku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zemědělství ve středověku"— Transkript prezentace:

1 Zemědělství ve středověku
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.18 Zemědělství ve středověku Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Život rolníků Rolníci tvořili nejpočetnější část obyvatelstva. Byli poddaní panovníka. Hovoříme o dvojí závislosti- odváděli dávky pánovi , nebo církvi za pronájem půdy a faráři desátek. (Desátý díl z úrody pro faráře za církevní úkony.) Život na venkově nebyl vůbec snadný.

3 Kolonizace Od 11. století roste počet obyvatel, proto je nutné zakládat nové osady. Tento čin označujeme jako kolonizaci. Kolem roku 1300 už vytvořily pravidelnou síť. Nové vesnice zakládali tzv. kolonisté. Nové osady získávaly tzv. lhůtu – doby, po kterou byly zbaveny povinnosti všech dávek.

4 Podoba vesnice Měla pravidelné uspořádání kolem návsi. Obytná stavení a hospodářské budovy (stodoly, chlévy, sýpky). Vznikají další stavby: krčmy, mlýny, kovárny. Mnohde nechyběla ani tvrz. Ve větších osadách i farní kostel. V čele stál rychtář.

5 Vesnické obydlí Vznikají domy z cihel nebo kamene. Jde o trojprostorový dům: síň, komora, jizba Síň – vykonávají se zde téměř všechny domácí práce Jizba – sloužila k vaření. Jedlo se zde, odpočívalo i spalo. Komora – úložný prostor , mohlo se tu i spát.

6 Nový způsob zemědělství
Pole se dělila na tři části, každá sloužila jinému účelu. Ozim – oseto obilím, které zůstávalo v zemi přes zimu. Jař – oseto jarní obilninou – oves, ječmen. Lado – neobdělávalo se, sloužilo jako pastvina. Další rok se vše posunulo. Jde o trojpolní hospodaření.

7 Dokonalejší nástroje Využívají železný pluh. Vláčeli branami. Vznikají přebytky, které prodávají na trzích.

8 Dělba práce Ženy Muži Starají se o menší domácí zvířectvo. Obstarávají domácnost. Vychovávají děti. Tkají látky a šijí oblečení. Obdělávají pole. Starají se o dobytek, zahradu a sad. Robotují pro svého pána.

9 Zápis: Zemědělství ve středověku Při kolonizaci vznikají nové osady Obyvatelé vesnice žijí v dvojí závislosti Trojpolní hospodaření – ozim, úhor, jař Dokonalejší nástroje – vznik přebytků Desátek Robota Lhůta

10 2) Vysvětli trojpolní hospodaření a zakresli je do plánku:
Doplň pracovní list: Vysvětli pojmy: Kolonizace Lhůta Robota Desátek 2) Vysvětli trojpolní hospodaření a zakresli je do plánku: 3) Vysvětli, co to byl trojprostorový dům. 4) Pokus se vytvořit nákres vesnice, co by v ní nemělo chybět.

11 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová Druhé pololetí, únor Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, kolonizace, trojpolní hospodářství, desátek, robota, lhůta Tato prezentace vytváří systém v rozložení vesnice a v životě jejích obyvatel. Je vhodná i k samostudiu. Důležitou součástí je pracovní list, který je možné i vytisknout. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Zemědělství ve středověku"

Podobné prezentace


Reklamy Google