Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM 3.2_14_12 PředmětOděvní materiály Tematický okruhVýběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku. Název materiáluDámský plášť - rozdělení AutorIng. Ilona Pirichová Datum tvorby20. 5. 2013Ročník KRE 3 Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s rozdělením dámského pláště podle způsobu použití a s rozdělením dámského pláště podle střihového řešení. Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Dámský plášť - rozdělení Plášť:  dámský svrchní oděv s fazonou nebo zapínaný ke krku  jednořadové, dvouřadové zapínání  celopodšitý, polopodšitý, může být opatřen tepelně izolační vložkou  různá střihová řešení a délky pláště  ochrana před nepříznivými vlivy počasí

3 Dámský plášť - rozdělení  Rozdělení pláště podle ročního období: letní plášť (lehký, vzdušný materiál, volný střih, různé délky, s podšívkou i bez podšívky) jarní, podzimní plášť (balonové hedvábí, balonový ryps s hydrofóbní úpravou, různé tvary fazon, hlavicové, klínové rukávy, s podšívkou) zimní plášť (100% vlna, balonové hedvábí, polyesterové mikrovlákno a výplňková tepelně izolační vložka, podšívka, různé střihy a délky)

4 Dámský plášť - rozdělení  Rozdělení pláště podle způsobu použití: vycházkový sportovní společenský stejnokrojový Obr.1: Vycházkový plášť.

5 Dámský plášť Vycházkový  materiál (vlna, vlna/polyester, balonové hedvábí, mikrovlákno)  požadavky na materiál (tvarová stálost, odolnost na vodu. žmolky a oděr, tepelná izolace, estetický vzhled)  vypracování dílů (záševky, záhyby, kapsy, prošívání, sedla, podélné členící švy, manžety, různé tvary fazony)  použití ( k běžnému nošení)

6 Dámský plášť - rozdělení Sportovní  materiál (balonové hedvábí, polyesterové mikrovlákno, vlna/PES)  požadavky na materiál (nemačkavost, příjemný omak, trvanlivost, tepelná izolace)  sportovní prvky (záhyby, nakládané kapsy, patky, sedla, manžety, vázačka, prošívání)  použití (k běžnému nošení, na vycházky do přírody)

7 Dámský plášť - rozdělení Obr.2: Vycházkový plášť. Obr.3: Společenský plášť. Obr.4: Sportovní plášť.

8 Dámský plášť - rozdělení Společenský  materiál (luxusní vlna, mikrovlákno)  požadavky na materiál (estetický vzhled, splývavost, nemačkavost, hladkost)  vypracování dílů (zajímavá střihová řešení zadního a předního dílu, asymetrie, rozparky….)  použití (různé společenské akce)

9 Dámský plášť - rozdělení Stejnokrojový  materiál (kvalitní, vlna/polyester, balonové hedvábí)  požadavky na materiál (trvanlivost, tvarová stálost, odolnost na oděr a žmolky, hydrofóbní úprava)  nadčasový střih ( nepodléhá módě)  součást ženských uniforem (Policie ČR….)

10 Dámský plášť - rozdělení  Rozdělení pláště podle střihového řešení: Členění předního a zadního dílu (záševky, záhyby, sedla, podélné členící švy, různé kapsy, patky, lišty, prošívání, jednořadové, dvouřadové zapínání) Rukávy (hlavicové, klínové – raglánové, zakončené hladce nebo s manžetou) Límce (fazónový, polostojatý, stojatý) Silueta (přiléhavá, polopřiléhavá, volná, rozšířená….)

11 Dámský plášť - rozdělení  Názvy plášťů podle střihového řešení: Kaban (přiléhavý, dvouřadové zapínání v délce nad kolena, je vyráběn z vlny) Pelerína (volně splývající plášť bez rukávů a s průhmatem pro ruce místo kapes) Raglán (plášť s klínovými rukávy přizpůsobený módě) Redingot (plášť přiléhavý v pase, směrem dolů se rozšiřuje, zadní část má podobu fraku) Trenčkot (volný, širší klopy a límec, sedla, klínové rukávy)

12 Dámský plášť - rozdělení Obr.5: Kaban. Obr.6: Detail hlavicového (a), raglánového (b) (klínového) rukávu. Obr.7: Pelerína.

13 Dámský plášť - rozdělení Obr.8: Redingot. Obr.9: Trenčkot.

14 Otázky/úkoly 1.Napište rozdělení pláště podle ročního období. 2.Charakterizujte vycházkový plášť. 3.Vyjmenujte požadavky na vrchový materiál pro sportovní typ pláště. 4.Popište, jak mohou být členěny přední a zadní díly pláště. 5.Jaké střihové řešení mohou mít rukávy k plášti?

15 Správná řešení 1.Napište rozdělení pláště podle ročního období. ( letní, jarní, podzimní a zimní plášť) 2. Charakterizujte materiál pro vycházkový plášť. (vlna, vlna/PES, mikrovlákno, balonové hedvábí, - tvarová stálost, odolnost na vodu, žmolky a oděr, tepelná izolace, estetický vzhled materiálu) 3. Vyjmenujte požadavky na vrchový materiál pro sportovní typ pláště. (nemačkavost, příjemný omak, trvanlivost, tepelná izolace)

16 Správná řešení 4.Popište, jak mohou být členěny přední a zadní díly pláště. (záševky, záhyby, sedla, podélné členící švy, různé kapsy, patky, lišty, prošívání, jednořadové, dvouřadové zapínání ) 5. Jaké střihové řešení mohou mít rukávy k plášti? (hlavicové, klínové zakončené hladce nebo s manžetou)

17 Použitá literatura Seznam obrázků: Obr.1: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.2: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.3: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.4: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.5: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.6: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.7: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.8: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.9: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM."

Podobné prezentace


Reklamy Google