Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:1.1.2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:1.1.2015."— Transkript prezentace:

1 Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:1.1.2015

2 Podstata zdroje energie Jaderná elektrárna je technologické zařízení, které slouží k přeměně vazebné energie jader těžkých kovů na elektrickou energii. Obvykle se skládá z: jaderného reaktoru, parní turbíny s alternátorem a z mnoha dalších pomocných provozů.

3 Schéma jaderné elektrárny

4 Princip V podstatě se jedná o parní elektrárnu. Energie získaná jaderným reaktorem se používá k výrobě vodní páry v parogenerátoru, která pohání turbíny a ty pohání alternátory pro výrobu elektrické energie.

5 Produkty Jaderné elektrárny produkují tři produkty: Elektrická energie Vodní pára Jaderný odpad – použité jaderné palivo, které má poločas rozpadu několik tisíc let

6 Rizika Jedno z nejznámějších a nejhorších rizik u jaderných elektráren je výbuch jaderného reaktoru a únik radioaktivního záření Většinou za to můžou tyto faktory: Lidská chyba Nepřízeň přírody

7 Jaderné katastrofy Černobylská havárie – 26. dubna 1986 - Jde o nejhorší jadernou havárii v jaderné energetice stupně 7 podle mezinárodní stupnice - Indikováno 985 000 obětí po celám světě. Havárie Fukušima I – 11. dubna 2011 - Druhá havárie ohodnocená stupněm 7

8 Budoucnost Jaderná energetika v současnosti má spoustu odpůrců, ale taky stoupenců. Odpůrci protestují proti elektrárnám z důvodu jejich, provozu, jejich pořizovací ceny a hlavně kvůli problémům s jaderným odpadem. Stoupenci zase vidí v jaderné energetice jediné řešení jak zabránit možné hrozící energetické krizi, jako jedno z mála ekologicky přijatelných a reálných řešení energetických problémů 21. století Podle odhadů geologů vydrží známe a předpokládané zásoby uranu nejméně 270 let.

9 Děkuji za pozornost Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaderná_elektrárna


Stáhnout ppt "Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:1.1.2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google