Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník."— Transkript prezentace:

1 Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

2 Jaderná elektrárna Technologické zařízení, sloužící k přeměně vazebné energie jader těžkých prvků na elektrickou energii. Jaderné elektrárny jsou z energetického hlediska vhodné především pro výrobu energie v režimu základního zatížení -> je snaha, aby vyráběly energii pokud možno nepřetržitě.

3 Skládá se obvykle z jaderného reaktoru, parní turbíny s alternátorem a z mnoha dalších pomocných provozů. V principu se jedná o parní elektrárnu, ve které se energie získaná jaderným reaktorem používá k výrobě páry v parogenerátoru. Tato pára pohání parní turbíny, které pohání alternátory pro výrobu elektrické energie.

4 Schéma jaderné elektrárny

5 Historie První reaktor byl spuštěn v USA a sloužil pro výrobu plutonia. První elektrárna byla postavena ve Velké Británii, ale nedodávala el. proud do sítě. První elektrárna, která dodávala proud do sítě, byla spuštěna v roce 1954 v bývalém SSSR.

6 Reaktor Zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu (na rozdíl od jaderné exploze). V současnosti ve všech běžně užívaných reaktorech je reakce založena na štěpení jader (existují ale i experimentální reaktory založené na jejich syntéze).

7 Regulační tyče Ocelová tlaková nádoba Palivové články Voda (chladivo a moderátor)

8 Jaderný odpad Materiál, který má radioaktivní vlastnosti, ale nemá již další hodnotné využití. Podle původu odpadu se dá dělit na: Vyhořelé jaderné palivo – je skladováno po využití v elektrárně a poté uloženo do ochranných kontejnerů a do podzemí. Zbytky ze zdravotnictví – zbytkový materiál ze zdravotnictví používáni při diagnostice chorob (Rentgen)

9

10 Jaderná reakce Přeměna atomových jader (štěpení jader atomů).
Může probíhat samovolně nebo být vyvolána působením jiného jádra nebo částice. Dochází při ní jak ke změně struktury jader, tak i ke změně jejich pohybového stavu.

11 Princip jaderné reakce
(štěpení jader)

12 Atomová bomba Zbraň hromadného ničení, založená na principu neřízené řetězové reakce jader těžkých prvků. Mezi jaderné zbraně se někdy řadí i zbraně založené na slučování jader lehkých prvků -> termonukleární zbraň. Zbraně, kde radioaktivní materiál slouží jen jako zdroj radioaktivního zamoření cílové oblasti se označují jako radiologické (tzv. špinavá bomba).

13 HISTORIE Jaderná bomba byla poprvé vyvinuta v USA v rámci vojenského projektu Manhattan. Výsledek tohoto projektu byl první jaderný výbuch, který proběhl Další vyrobené bomby byly o několik týdnů později svrženy na japonská města Hirošimu ( ) a Nagasaki ( ), kde zabyly statisíce lidí.

14 Výbuch bomby se dá rozdělit na:
Jaderné zbraně také v minulosti kromě USA vlastnila nebo nadále vlastní např. Velká Británie, Francie, Čína, Indie, Pákistán a Severní Korea. Výbuch bomby se dá rozdělit na: Tlakovou vlnu — 40–60 % celkové uvolněné energie Tepelné záření — 30–50 % celkové uvolněné energie Ionizující záření — 5 % celkové uvolněné energie Radioaktivní látky — 5–10 % celkové uvolněné energie

15

16 ČERNOBYL Černobylská havárie se stala 26. dubna 1986.
Jde o nejhorší jadernou havárii v historii jaderné energetiky. Během riskantního pokusu došlo k přehřátí a následné explozi jednoho z reaktorů. Do vzduchu se uvolnil vysoce radioaktivní mrak, který se rozšířil do celé severní polokoule.

17

18 Jaderné elektrárny u nás
V Česku jsou celkem dvě jaderné elektrárny, obě pod společností ČEZ. Jsou to: Dukovany Temelín

19 Dukovany Postavena a spuštěna v letech 1985 – 1988.
Je to první provozovaná jaderná elektrárna na území Česka. Je významným zdrojem české energetické soustavy. Elektrárna je co do výroby elektřiny nejproduktivnější v Česku. Je to druhá nejvýkonnější elektrárna po Temelíně.

20 Pro potřeby elektrárny byla vybudována vodní nádrž Dalešice.
V areálu elektrárny je umístěna i sluneční elektrárna a ČEZ plánuje postavit i větrnou elektrárnu.

21 Temelín Postavena a spuštěna v letech 2002 – 2003.
Elektrárna s největším instalovaným výkonem v Česku. K roku 2007 se jednalo o nejnovější jadernou elektrárnu v Evropě. Elektrárna má instalované dva bloky z původně plánovaných čtyř.

22 Elektrárna je častým terčem kritiky ze strany českých i zahraničních ekologických organizací.
Temelín byl plánován ještě za Československa jako jedna z hlavních staveb energetického systému RVHP.

23

24 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google