Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač."— Transkript prezentace:

1 Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač letících neutronů (voda, grafit). Pomalé neutrony mají více času proniknout do jádra uranu a rozštěpit ho. Regulační tyče – slouží k ovládání reaktoru, pohlcují přebytečné neutrony (Cd, ocel s příměsí boru). Zasouváním a vysouváním tyčí se mění výkon v reaktoru. Havarijní tyče – při ohrožení se automaticky zasouvají do aktivní zóny a zastavují jadernou reakci.

2 Jaderný reaktor je umístěný v kontejmentu (železobetonová budova)

3 Jaderná elektrárna

4

5

6 Primární okruh Složení: reaktor parogenerátor čerpadlo expanzní nádoba
Voda, která protéká primárním okruhem se v reaktoru mění v páru a postupuje do parogenerátoru, kde předává energii vodě v sekundárním okruhu. Tím se pára ochladí (změní ve vodu) a pomocí čerpadla je opět hnaná do reaktoru, kde slouží zároveň jako moderátor.

7 Sekundární okruh Složení: parogenerátor parní turbíny
kondenzační nádoba čerpadla Voda v sekundárním okruhu získává energii od páry z primárního okruhu a stává se z ní také pára o určitém tlaku, která postupuje k turbínám a roztáčí je. V kondenzační nádobě se pomocí chladícího okruhu pára přemění ve vodu a pomocí čerpadel je opět hnaná do parogenerátoru.

8 Chladící okruh Složení: kondenzační nádoba chladící věž čerpadla
zdroj vody Slouží k ochlazování sekundárního okruhu.

9 Výhody jaderné elektrárny
- Vysoký výkon Nezamořuje ovzduší spalinami Nevýhody Nebezpečí jaderné havárie Náročná na výstavbu (finance) Mění ráz krajiny

10 Výroba elektrické energie v jaderných elektrárnách
- V česku vyrábějí jaderné elektrárny asi třetinu elektrické energie - Ve světě asi jednu pětinu.

11 Palivový cyklus Uran se těží v povrchových nebo hlubinných dolech
V chemických úpravnách vzniká uranový koncentrát U3O8 – tvz. Žlutý koláč Obohacování uranu 235 Jaderná reakce v elektrárnách Umístění vyhořelého paliva v bazénech u reaktoru, kde se chladí a ztrácí část své radioaktivity Skladování přímo v elektrárně

12

13 Zdroje umělého a přírodního záření

14 Účinky záření se udávají v tzv. – dávkách - 1 Gray (1 Gy)
(radiologové atd) Dávkový ekvivalent - se přepočítává z jednotlivých druhů záření má jednotku Sievert

15 Jaderná energetika r – první jaderný reaktor (Enrico Fermi)


Stáhnout ppt "Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač."

Podobné prezentace


Reklamy Google