Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako fyzikální veličina Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: práce, energie, výpočty příkladů na práci Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma PRÁCE a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu. Jsou zde i řešené příklady na výpočet práce.

2 Práce jako fyzikální veličina VY_52_INOVACE_PV14.33

3 Práce ve fyzikálním smyslu V běžném životě považujeme za práci každou činnost, při které se namáháme – vyválet těsto dá práci, pomáhat rodičům na zahradě dá práci a učit se fyziku dá také pořádnou práci. V běžném životě považujeme za práci každou činnost, při které se namáháme – vyválet těsto dá práci, pomáhat rodičům na zahradě dá práci a učit se fyziku dá také pořádnou práci. Ve fyzice však budeme užívat slovo práce v užším významu. Ve fyzice však budeme užívat slovo práce v užším významu.

4 Fyzikální veličina práce Práce ve fyzikálním významu se koná, jestliže se těleso přemísťuje působením síly - např. jeřáb zvedá náklad, maminka veze kočárek, traktor táhne přívěs. Práce ve fyzikálním významu se koná, jestliže se těleso přemísťuje působením síly - např. jeřáb zvedá náklad, maminka veze kočárek, traktor táhne přívěs. POZOR: pokud např. jen stojíte a držíte těžkou tašku s nákupem, práci nekonáte, protože tašku nikam nepřemísťujete. POZOR: pokud např. jen stojíte a držíte těžkou tašku s nákupem, práci nekonáte, protože tašku nikam nepřemísťujete.

5 Na čem závisí velikost vykonané práce? Pojede–li traktor s plně naloženým přívěsem, bude působit větší silou, než když poveze prázdný přívěs po téže silnici – vykoná tedy větší práci. Pojede-li se stejným nákladem 1 km, vykoná větší práci, než když ujede jen pár metrů. Velikost vykonané práce tedy závisí jak na velikosti působící síly F, tak i na dráze s, po níž se těleso přemísťuje.

6 Výpočet práce V případě, kdy se působením stálé síly F posune těleso po přímé dráze s ve směru působící síly, určíme práci tak, že velikost působící síly F násobíme drahou s: V případě, kdy se působením stálé síly F posune těleso po přímé dráze s ve směru působící síly, určíme práci tak, že velikost působící síly F násobíme drahou s: W = F. s W = F. s W je značka práce (z angl. work = pracovat)

7 Jednotky práce Joule čti džaul Joule čti džaul Protože joule je malá jednotka, používá se častěji její násobek kilojoule, 1kJ = 1000J Protože joule je malá jednotka, používá se častěji její násobek kilojoule, 1kJ = 1000J Vztahy mezi jednotkami práce: 1 kJ = 1000 000mJ 1kJ = 0,001 MJ 1 MJ = 1000 000 J 1J = 1000 mJ

8 Příklad: Jakou práci vykonala maminka, vezla-li stálou silou 20N kočárek 500m po přímém vodorovném chodníku? (Síla měla také vodorovný směr.) Řešení: F = 20N s = 500 m W = ? J W = F. s = (20. 500) J = 10000J = 10kJ Maminka vykonala práci 10kJ.

9 Zápis:Práce Těleso nebo pole (např. gravitační pole Země ) koná práci, jestliže působí silou na jiné těleso a přemísťuje ho po určité dráze. Těleso nebo pole (např. gravitační pole Země ) koná práci, jestliže působí silou na jiné těleso a přemísťuje ho po určité dráze. Pro stálou sílu F, která působí ve směru přímé dráhy s, určíme práci jako součin velikosti síly a dráhy: Pro stálou sílu F, která působí ve směru přímé dráhy s, určíme práci jako součin velikosti síly a dráhy: W = F. S W = F. S Jednotkou práce je joule. Jednotkou práce je joule.

10 Otázky: Konáte práci, když se neúspěšně pokoušíte roztlačit auto? Konáte práci, když se neúspěšně pokoušíte roztlačit auto? Koná gravitační síla práci, když sedíte na židli? Koná gravitační síla práci, když sedíte na židli? Kdy vykonáme práci 1J? Kdy vykonáme práci 1J?

11 Řešení: Nekonáme práci, když auto neposunujeme po žádné dráze. Nekonáme práci, když auto neposunujeme po žádné dráze. Gravitační síla nekoná práci, protože nás nepřemísťuje. Gravitační síla nekoná práci, protože nás nepřemísťuje. Posuneme-li těleso silou o velikosti 1N po dráze 1m. Posuneme-li těleso silou o velikosti 1N po dráze 1m.

12 Zdroje informací: Kliparty –galerie Microsoft Office KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. FYZIKA pro 8. ročník základní školy. Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN 80- 7196-1 49 -3

13 Výukový materiál vypracovala: Mgr. Karolina Hadrbolcová datum vypracování: květen 2011 ročník: 8. třída ZŠ Člověk a příroda – FYZIKA – Práce, energie, teplo - Práce Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma PRÁCE a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako."

Podobné prezentace


Reklamy Google