Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."— Transkript prezentace:

1 Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Základem této soustavy jsou svaly
Pohybová soustava Základem této soustavy jsou svaly Rozdělení svalů: Příčně pruhované (kosterní) Hladké Svaly srdeční

3 Svaly příčně pruhované
Upínají se na kostru a umožňují nám pohyb. Jsou složeny z jednotlivých vláken. Vlákna jsou tvořené jednou, ale mnohojadernou buňkou. Ve vláknu se střídají světlé a tmavé pasáže a to vytváří příčné pruhování svalu. Z vláken se skládá svalový snopeček, ze snopečku snopec a ze snopců sval. Jsou ovládány vůlí jedince.

4 Svaly příčně pruhované
Z vláken se skládá svalový snopeček, ze snopečku snopec a ze snopců sval. Jsou ovládány vůlí jedince.

5 Svaly příčně pruhované

6 Svaly hladké Skládají se z vřetenovitých buněk. Nedokážeme je ovládat vůlí. Činnost svalů je pomalá.

7 Svaly hladké Hladká svalovina u člověka tvoří stěny většiny orgánů (zejména těch dutých, tzn. např. střevo, žaludek, céva, hladké svaly se vyskytují i v kůži nebo např. v prostatě, děloze, močovodu či v oku). Hladký sval je složen z vřetenovitých buněk, které obsahují jedno jádro.

8 Sval srdeční Srdeční sval tvoří srdce. Jeho základem jsou krátká, vzájemně propojená, příčně pruhovaná vlákna s jedním jádrem.

9 Sval srdeční Pracuje vysoce intenzivně po celou dobu života.
Nejsme schopni ho ovládat vlastní vůlí. Jeho základem jsou krátká, vzájemně propojená, příčně pruhovaná vlákna s jedním jádrem.

10 Jak svaly pracují Svaly pracují tak, že se zkracují a natahují.
K této aktivitě je však potřeba nervový impuls a energie s minerály (glukóza, vápník). Při svalové činnosti vzniká mnoho odpadních látek. Jednou z nich je kyselina mléčná, která způsobuje bolestivé ztuhnutí svalů v případě špatně prováděného cvičení. Mnozí z nás znají svalové křeče, které mohou být způsobené vyčerpáním energie, nedostatečným zásobením minerály či podchlazením (studená voda).

11 Zdravý životní styl Pro zdravý růst našeho těla je nutná nejen správná výživa, ale i pravidelné cvičení. Svaly, které nejsou pravidelně namáhané, ztrácejí svou aktivitu a schopnost stahu. Nesprávné je i jednostranné zatěžování svalového systému těla.

12 V dnešní době je velice moderní mít vypracované tělo
V dnešní době je velice moderní mít vypracované tělo. Mnoho mladých lidí řeší tento problém užíváním zakázaných látek (doping). Doping zatěžuje rostoucí a vyvíjející se tělo a přináší v pozdějších letech života těžké zdravotní problémy.

13 Svaly zadní částí těla

14 Nemoci svalové soustavy
Pohmožděný sval = projevuje se modřinou a bolestivostí v místě pohmoždění, které po krátké době zmizí. Svalové křeče = vznikají často při zvýšené námaze nebo nedostatku minerálních látek, vitamínů a podobně. Ochrnutí svalů = v důsledku úrazů či jiných závažných onemocnění. Zánět svalu = vzniká v souvislosti s infekcí chřipkovým virem, projevuje se výraznou únavou a hlavně bolestí svalů. Zánět srdečního svalu (únava, celková slabost, nevolnost, otoky dolních končetin, střevní problémy, potíže s dechem).

15 Nemoci svalové soustavy
Namožení svalu = příčinou je stálé opakování konkrétních pohybů. Projevuje se tupou bolestí svalu objevující se po dobu 24 – 48 hodin. Natažený sval = ostrá bolest ve svalu náhle vzniklá po prudkém nadměrném protažení, bez krevního výronu. Natržení svalu = ochromující bolest ve svalu náhle vzniklá po neadekvátním pohybu doprovázená otokem a krevním výronem, omezení funkce.

16 Zdroje informací Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, ISBN Vlastní tvorba Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: Raul654. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z:  In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png.Dostupné z:  In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png.Dostupné z: 


Stáhnout ppt "Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google