Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svalstvo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svalstvo."— Transkript prezentace:

1 Svalstvo

2 Svalové vlákénko(myofibrila)
Myofibrila je vlákno, podélně uložené v cytoplazmě svalového vlákna. Ty jsou tvořeny jednolomnou bílkovinou- aktinem a dvojlomnou bílkovinou -myosinem. Díky těmto bílkovinám je myofibrila rozdělena na základní úseky, které umožňují její smršťování. Těmto úsekům se říká sarkomery. Stavba svalu 1- Nervové vlákno, 2 - Připojení na sval, 3 - svalové vlákno, 4 - myofibrily

3 Svalový stah Svalový stah je proces, při kterém mediátor (neurotransmiter) přenese nervový vzruch přes nervosvalovou ploténku do svalového vlákna. Obsahuje acetylcholin, který ionty vápníku přenesou mikrofilamenty dál - dochází ke vzniku akčního potenciálu ve svalovém vlákně. Z endoplazmatického retikula se uvolňují ionty vápníku. Aktin se nasouvá na myosin, jedno nerv. vlákno inervuje více svalových vláken - šíření vzruchu.

4 Svalstvo člověka Svalstvo člověka představuje soubor svalů (orgánů tvořených svalovinou), které jsou zodpovědné za aktivní pohyb organismu nebo jeho částí. Tvoří 30 – 50 % hmotnosti lidského těla. Kosterní příčně pruhovaná svalovina umožňuje vůlí ovladatelný pohyb, v lidském těle se ale nachází i velké množství vůlí neovladatelných svalů, tvořených hladkou svalovinou. Hladké svaly mimo jiné udržují nutné napětí stěn cév krevního i mízního oběhu a umožňují posun potravy trávící soustavou. Druhy svalů : příčně pruhovaný sval, srdeční sval a hladký sval. Zvláštní typ svalového orgánu představuje srdce.

5 Myokard (srdeční sval)
Myokard: jedná se nejmohutnější část srdeční stěny, kterou tvoří spolu s epikardem a endokardem. Nejsilnější stěna myokardu se nachází v levé komoře a to z důvodu vypuzování okysličené krve do velkého krevního oběhu. Výživa myokardu a obecně celého srdce probíhá díky koronárním tepnám (věnčité tepny), ty vycházejí přímo z hlavní srdeční tepny srdečnice (aorta). Pokud není myokard správně vyživován dochází ke komplikacím v podobě různých nemocí.

6 Biceps (Dvojhlavý sval pažní)
Dvojhlavý sval pažní , je snad nejznámějším svalem lidského těla. Není pochyb o tom, že snem mnohých lidí je mít vypracované bicepsy, lidově „bicáky“, a mnoho jich tráví spoustu hodin v posilovně, aby svého snu dosáhli. Dvojhlavý sval je kosterním svalem ležícím na přední straně nadloktí, je ohybačem loketního kloubu a natahovačem kloubu ramenního. Je tedy antagonistou trojhlavého svalu, který je natahovačem loketního kloubu.

7


Stáhnout ppt "Svalstvo."

Podobné prezentace


Reklamy Google