Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kombinační logické obvody

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kombinační logické obvody"— Transkript prezentace:

1 Kombinační logické obvody

2 Kodér Kodér je________________, který na základě kombinační tabulky z kombinace vstupních dat (x), vstupního kódu vytváří na výstupu (y) kód jiný. Funkce kodéru je _______ k funkci dekodéru.

3 Dekodér Dekodér je kombinační logický obvod, který na základě kombinační tabulky z kombinace vstupních dat (x), vstupního kódu ___________ .

4 Miltiplexor Multiplexor je _________, fungující na principu ________, kdy je podle řídících signálů (a) přiváděn na výstup (y) jeden ze vstupních signálů (x). Demultiplexor je elektronická součástka, fungující na principu přepínače, kdy je podle řídících signálů (a) přiváděn na výstupy (y) vstupní signál (x).

5 Komparátor Komparátor porovnává napětí přivedená na vstupy + a -.

6 Binární sčítačka Poloviční sčítačka :Poloviční sčítačka umí _________________, vrátit jednobitový výsledek a přenos do vyššího řádu. Úplná sčítačka:Navíc musí správně aplikovat přenos z nižšího řádu.

7 Vícebitová sčítačka s postupným šířením přenosu
Vícebitové sčítačky se zpravidla skládají z několika úplných jednobitových sčítaček, kterých je právě tolik, kolik bitů chceme umět sčítat. V dnešní době nejsou výjimkou ani 64-bitové sčítačky.

8 Realizace hradel Reléová logikaPřepínací kontakty si pro potřeby minimalizace představujeme jako složené ze spínacího a rozpínacího kontaktu. Diodová logika Pomocí diod můžeme realizovat funkce AND a OR.

9 Tranzistorová logika Negatiní 1 – záporné napětí (blízké napájecímu)
0 – nulové napětí (blízké nulovému) Pozitivn 1 – kladné napětí (blízké napájecímu) 0 – nulové napětí (blízké nule)

10 Monolitické obvody Monolitické IO dnes[kdy?] jasně převažují. Jejich jednotlivé součástky jsou vytvořeny a vzájemně spojeny (s pomocí __________) na jediné polovodičové, nejčastěji _________, destičce.

11 Hybridní IO Hybridní IO se skládají z několika součástek (zpravidla některé z nich bývají monolitické IO), které jsou přilepeny a pospojovány na malé destičce (zpravidla keramické).


Stáhnout ppt "Kombinační logické obvody"

Podobné prezentace


Reklamy Google