Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost Číslo: 1/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Zpracoval: Mgr. Dana Krausová Předmět: Přírodopis Název produktu: Svalová soustava Číslo produktu: VY_32_INOVACE_04_115 Použito: 11.10.2011 Třída: 8.A Anotace: Prezentace seznamuje žáky s významem, druhy a funkcí svalů, činností svalstva a významem pohybu na lidský organismus. Materiál je zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti.

2

3 Soustava svalová zahrnuje asi 600 svalů. Hmotnost svalů dosahuje u muže asi 36%, u ženy asi 32%. Svaly jsou stavěny ze svalové tkáně. Ke kosti je sval připojen šlachou.

4 ROZLIŠUJEME TŘI SVALOVÉ TKÁNĚ: 1. Hladkáve vnitřních orgánech 2. Srdečnív srdci 3. Kosterní„svaly“

5 1. HLADKÁ SVALOVINA Ve vnitřních orgánech (střeva, žaludek, děloha, průdušnice…) Krátké vřetenovité buňky Pracuje velmi pomalu Nelze ovládat vůlí

6 2. SRDEČNÍ SVALOVINA Pouze v srdci Krátké rozvětvené buňky Pracuje automaticky (nezávisle na nervové soustavě) Nervová soustava dává pouze pokyny pro zrychlení, či zpomalení. Nelze ovládat vůlí

7 3. KOSTERNÍ (PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ) SVALOVINA Nejmohutnější v těle Dlouhé úzké buňky Příčné pruhování Schopnost rychlých stahů Ovladatelné vůlí pomocí pokynů z mozku a z míchy Umožňuje veškeré pohyby těla a jeho částí

8 Pohyb, sport a přiměřená tělesná práce mají velký vliv na rozvoj všech svalů a tím i zvýšení výkonnosti jedince. Zvláště mladí lidé by měli denně cvičit, pěstovat různé druhy sportu a tak posilovat svalstvo celého těla. Cvičení má kladný vliv na celý organismus a je nejlepším prostředkem proti otylosti a civilizačním chorobám (vysoký krevní tlak, cukrovka, infarkt...).

9 OTÁZKY A ÚKOLY: 1. Vysvětli rozdíl mezi hladkou svalovinou a kosterním svalstvem. 2. Seznam spolužáky s tím, které sporty a tělesná cvičení provozuješ a kolik času jim denně věnuješ. 3. Vyjmenuj hlavní svaly lidského těla a ukaž je na obrázku nebo na sobě.

10 ZDROJE: Seznam použité literatury: KROULÍKOVÁ J., KROULÍK J., Přírodopis 8 pro osmý ročník zvláštní školy. Praha 1995. 96s. ISBN 80-7216-004-4 Obrázky: Materiály datakabinetu: vzdělávací portál www.datakabinet.cz


Stáhnout ppt "EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google