Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze."— Transkript prezentace:

1 Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

2 Kdo je animátor seniorů? Pomocník na cestě, ať už je sám: juniorem osobou středního věku nebo seniorem.

3 Co potřebuje animátor Vnímat druhé Mít nápady Nepolarizovat Ustupovat do pozadí Posilovat slabé Dávat hranice silným Modlit se za to, co dělá

4 Co animátor nemá být Šéf-diktátor. Jediný aktivní v celé skupině. Nástroj v ruce frakce či jedince. Ten, který všechno udělá. Profesionální opatrovatel a bavič. Člověk, který lituje, že se obětuje. Oběť vlastní touhy po seberealizaci.

5 Jak se stát animátorem? Spontánně, neoficiálně, ale se souhlasem ostatních. Prosbou členů skupiny. Volbou členů skupiny. Profesionálně - past. asistent/ka. „Nařízením shora“. ???????

6 Některá specifika seniorů Mají za sebou a s sebou svůj život, plný událostí a zážitků. Mohou fyzicky mnohé, ale ne všechno Mnozí mají touhu dál poznávat. Velké rozdíly v tom, kolik má kdo volného času (nedostatek – přebytek).

7 Seniorská specifika m-p-b Minulost – je v myšlení seniorů nejrozměrnější a sdělitelná nejlépe vrstevníkům. Přítomnost – často neatraktivní, obtížná. Budoucnost – někdy obávaná, většinou nevyhlížená.

8 Role minulosti Zásobárna vzpomínek: + Někdy prostor strašáků: - To, co se nevrátí, ale vzpomínkou lze zpřítomnit:+ Měřítko dneška: - Zdroj sebevědomí v nemohoucnosti:+ (Někdy) pramen optimismu: + i -

9 Velký úkol –zpracovávání minulosti Zhodnocení života Přijetí ztrát Smíření s nerealizovaným Zpracování negativ Smíření – odpuštění Pro některé – nalezení milosrdného Boha

10 Přítomnost: Nesrozumitelná a cizí? Plná nových věcí? Skutečnost, která je ve stálém dialogu s minulostí To jediné, co máme teď k plnému prožívání Výzva k dalšímu poznávání a činnosti

11 Budoucnost: Nezajímavá? Obávaná? Nejistá? Většinou zásadní rozdíl v tom, ja jí vidí seniorská a jak mladá generace.

12 Pohled víry: Budoucnost není v mnohém zajistilelná našimi silami, ale je Boží. Je stále možnou cestou k Bohu. Je proto šancí k naplnění, i když v ní bude přibývat ztrát.

13 Animátor seniorů Nemusí vše umět ani vše zajistit. Měl by ale vědět o širokém spektru situací - potřeb - možností – „svých“ seniorů. Má mít starost o soudržnost skupiny a její další život. Neměl by udržovat skupinu za každou cenu, nemá-li soudržnost sama.

14 Šance seniora – úkol pro animátory: Pomáhat k využití všeho dobrého z minulosti – v reálu i ve vzpomínkách. Pomáhat k plodnému prožívání přítomnosti úměrně k silám a možnostem. Pomáhat k důvěryplné cestě do budoucnosti a to znamená také ke smrti.

15 To vše s Bohem a s lidmi kolem nás

16 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google