Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světové trhy a mezinárodní obchod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světové trhy a mezinárodní obchod"— Transkript prezentace:

1 Světové trhy a mezinárodní obchod

2 z historie: protekcionismus = ekonomická politika státu mající hlavní fci ochraňovat vnitřní trh. po 2. sv. válce -> vzn. GATT (dnes WTO) = organizace na odstranění překážek v mezinárodním obchodě (dále jen MO). Například na potlačování protekcionismu. protekcionismus

3 Výhody v MO Některá zboží lze produkovat jen v některých zemích (monopoly-ovoce, diamanty) V některých zemích lze vyrábět za nižší náklady – realizace absolutní výhody (absolutní jednička- Čína, Thai-wan, Vietnam; pozor na kvalitu!...) Pro MO je důležitá komparativní výhoda: pokud se stát soustředí na výrobu zboží, s větší absolutní výhodou (dále jen AV) a vyváží jej, může si dovolit jiné zboží, kde tak vysokou AV nemá, dovážet. Je to pro něj výhodnější, ponevadž pokud by vše vyráběl, nemohl by se specializovat a tím vylepšovat.

4 Export-import Stát, jenž více dováží, žije na dluh. Dovozem strojů do zaostalých zemí tam lze zvýšit PP a následně i export. Službami nelze vytvořit výrobku přidanou hodnotu. Orientací hospodářství USA výhradně na služby nastala v USA krize, protože dlouhobě na dluh dovážely výrobky. Recese se pak rozšířila do celého světa. Stát, jenž více vyváží, bohatne. Příkladem je Japonsko, ale i Česká republika. Důkazem je poměrně velkýá ekonomický růst v posledních letech.

5 Česká republika

6 Česká republika Tradičními vývozovými výrobky jsou: stroje, sklo, porcelán, textil, boty, chemikálie, auta, uhlí, pivo…. Tradičními dovozovými výrobky jsou: ropa, plyn, a další zkuste vymyslet za d.ú.

7 Světová banka MMF =mezinárodní měnový fond
radí nár. ekonomikám, jak z měnové krize. prevence a sledování vývoje ekonomik sídlí ve Washingtonu Světová banka skládá se z: Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj Mezinárodní finanční společnost Mezinárodní sdružení pro rozvoj ->učena k pomoci rozvojovým zemím spolupracuje s MMF


Stáhnout ppt "Světové trhy a mezinárodní obchod"

Podobné prezentace


Reklamy Google