Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS."— Transkript prezentace:

1 Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál vznikl v rámci projektu: Zkvalitnění výuky na SOŠ a SOU Vyškov. (reg. č. projektu CZ.1.07/1.500/ ) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 Obsah Účetnictví Podstata účetnictví Další informace o účetnictví
Legislativa

3 Účetnictví Účetnictví je písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách.

4 Podstata účetnictví Účetnictví poskytuje informace:
o stavu a pohybu majetku a závazků, o nákladech, výnosech a s tím souvisejícím zjištění hospodářského výsledku.

5 Podstata účetnictví Účetnictví plní tyto funkce:
poskytuje informace o hospodaření firmy, poskytuje informace pro rozhodování a řízení podniku, může sloužit jako důkazní prostředek při vedení sporů, zjištění informací pro účely daňové, údaje v účetnictví umožňují kontrolu stavu majetku a hospodaření s ním.

6 Další informace o účetnictví
účetnictví se vede v české měně, za správnost za účetnictví před finančním úřadem zodpovídá podnikatel, účetním období je kalendářní nebo hospodářský rok, právnické osoby mají povinnost vést účetnictví od svého vzniku do svého zániku,

7 Další informace o účetnictví
povinnost vést jedno účetnictví za jednu účetní jednotku jako celek, účetnictví můžeme vést účetní jednotka ručně nebo pomocí softwaru.

8 Legislativa Právní norma pro vedení účetnictví:
Zákon o účetnictví : Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Povinností podle zákona o účetnictví je vést účetnictví úplně, srozumitelně, průkazným způsobem a správně tak, aby věrně zobrazovalo skutečnost, které jsou jeho předmětem.

9 Legislativa Účetnictví je úplné. Když jsou zaúčtovány všechny účetní případy týkající se účetního období. Účetnictví je vedeno průkazným způsobem, když jsou účetní případy a zápisy doloženy účetními doklady. Účetnictví je správné, když nebyly porušeny povinnosti stanovené zákonem. Zdroj: Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví.


Stáhnout ppt "Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS."

Podobné prezentace


Reklamy Google