Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky"— Transkript prezentace:

1 PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Klíčová slova: platební bilance, běžný účet, finanční účet, změna devizových rezerv, obchodní bilance, další příjmy a výdaje, magický čtyřúhelník. Anotace: prezentace je určena na získání základních znalostí o jednom z ukazatelů úrovně ekonomiky – platební bilance. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení. Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu platební bilance. Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_47

2 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky TABULKA: SLOŽENÍ PLATEBNÍ BILANCE
ÚČET OBCHODNÍ BILANCE DALŠÍ PŘÍJMY A VÝDAJE 2) FINANČNÍ 3) ZMĚNA DEVIZOVÝCH REZERV

3 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Platební bilance = porovnává příjmy a výdaje státu vůči zahraničí. Platební bilance se skládá z: Běžný účet Finanční účet Změna devizových rezerv Běžný účet se skládá z: Obchodní bilance Další příjmy a výdaje

4 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Obchodní bilance Zachycuje vývoz a dovoz výrobků. vývoz – dovoz výrobků = saldo (rozdíl) obchodní bilance Saldo obchodní bilance je kladné: Vývoz výrobků je ↑ než dovoz, naše výrobky jsou konkurenceschopné. Saldo obchodní bilance je záporné: Vývoz výrobků je ↓ než dovoz, naše výrobky nejsou konkurenceschopné.

5 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Další příjmy a výdaje Zachycuje příjmy a výdaje státu vůči zahraničí za služby (cestovní ruch, doprava atd.). Finanční účet Sleduje především příliv a odliv zahraničního kapitálu (zahraniční firmy).

6 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Změna devizových rezerv Pokud součet zůstatků běžného účtu + finančního účtu je kladný, zvyšují se devizové rezervy, ale v platební bilanci se to projeví negativně, to je se znaménkem minus (stejně jako v rozvaze se aktiva musí rovnat pasivům). Pokud součet zůstatků běžného účtu + finančního účtu je záporný, snižují se devizové rezervy, ale v platební bilanci se to projeví pozitivně, to je se znaménkem plus (stejně jako v rozvaze se aktiva musí rovnat pasivům).

7 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK Sleduje vztah mezi 4 ukazateli úrovně ekonomiky: nezaměstnaností, HDP, inflací, saldem běžného účtu platební bilance. Pokud naneseme údaje ukazatelů úrovně ekonomiky do grafu, vzniká magický čtyřúhelník. Čím větší je jeho plocha, tím příznivější je vývoj ekonomiky daného státu. Platí, že čím příznivější je hodnota ukazatele, tím je nanesena dále od středu. Uvádí se, že není možno dosáhnout pozitivního vývoje všech 4 ukazatelů. Proto se tento čtyřúhelník nazývá magický.

8 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky
5 PŘÍRŮSTEK HDP V % MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI SALDO BĚŽNÉHO ÚČTU 15 10 5 MÍRA INFLACE

9 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky
CVIČENÍ 1. Příjmy a výdaje státu vůči zahraničí za služby zachycuje……. obchodní bilance b) finanční účet c) další příjmy a výdaje 2. Vývoz a dovoz výrobků zachycuje……. Příliv a odliv zahraničního kapitálu sleduje……. a) obchodní bilance b) finanční účet c) další příjmy a výdaje Jaká tvrzení jsou pravdivá o magickém čtyřúhelníku? Čím příznivější je hodnota ukazatele, tím je nanesena dále od středu. Čím menší je jeho plocha, tím příznivější je vývoj ekonomiky daného státu. Není možno dosáhnout pozitivního vývoje všech 4 ukazatelů.

10 PLATEBNÍ BILANCE 5. ukazatel úrovně ekonomiky
CVIČENÍ Vyberte z diagramu 4 ukazatele úrovně ekonomiky,které tvoří magický čtyřúhelník: Hospodářský cyklus Bilance státního rozpočtu Saldo běžného účtu platební bilance Míra inflace Nezaměstnanost Přírůstek HDP

11 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík
Bibliografie: ŠVARCOVÁ,J. a kol.Ekonomie-stručný přehled,2011/2012. Zlín, CEED ISBN


Stáhnout ppt "PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google