Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMYZ V SAVANĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMYZ V SAVANĚ."— Transkript prezentace:

1 HMYZ V SAVANĚ

2 HMYZ V SAVANĚ Jako všude jinde najdeme i v savaně značné množství bezobratlých živočichů, především členovců. Na stéblech trav číhají na svou kořist například různé druhy klíšťat, kteří patří k pavoukovcům. Mezi členovce patří i hmyz, kterému se podařilo zaplavit zeměkouli, savanu nevyjímaje. Například hejna sarančat potulujících se po savanách mohou čítat až dvě miliardy jedinců! Když dosednou na zem, můžou na 1 ha připadnout až 2,5 tuny sarančat! Není divu, že místo, na kterém se pasou, vyžerou do posledního stébla. A co teprve když se snesou na pole. To je škody! Potom jsou sarančata nebezpečnější než komáři rodu Anopheles přenášející původce malárie nebo mouchy tse – tse, které šíří spavou nemoc.

3 HMYZ V SAVANĚ 1. Přečti text a vyřeš následující úkoly.
Jak rozumíš těmto slovům? bezobratlí……………….., členovci…………………., pavoukovci…………………... hmyz ………………………… . 2.Kolik tun sarančat se vejde na plochu 1ha……………………………….

4 HMYZ V SAVANĚ 3. Vysvětli podtržené tvrzení: Na místě, na kterém se sarančata pasou, nezbude po jejich odletu ani stéblo. A co teprve když se snesou na pole. To je škody! Potom jsou sarančata nebezpečnější než komáři rodu Anopheles přenášející původce malárie nebo mouchy tse – tse, které šíří spavou nemoc.

5 HMYZ V SAVANĚ 2. Vyplň Vennův diagram tak, abys dostal dobrý přehled shodných a rozdílných znaků mezi mravenci a termity. Na savanách i nad nimi se to však hemží i včelami, vosami, mravenci a termity. Termiti, česky zvaní všekazi, jsou typickými obyvateli savan. Mnoho lidí si myslí, že jsou s mravenci blízce příbuzní, ale není to pravda. Ve skutečnosti jsou s nimi příbuzní asi tak jako člověk s vorvaněm. Mezi mravenci i termity najdeme sice řadu podobností, ale určitě i stejné množství rozdílů. Tak především se u mravenců z vajíček vylíhnou červovité larvičky, kdežto u termitů nymfy podobné dospělcům. Říkáme, že mravenci patří k hmyzu s proměnou dokonalou, protože než larva dospěje, dokonale se promění. Termiti jsou naopak zástupci hmyzu s proměnou nedokonalou, neboť se od narození do dospělosti změní jen málo. Další velký rozdíl spočívá v rozšíření obou skupin. Mravence najdeš všude po zeměkouli, termity výhradně v teplých oblastech. I jejich stravovací zvyklosti jsou rozdílné. Termiti jsou specialisté na požírání dřeva. V jejich vnitřnostech žijí bičíkovci, kteří jim pomáhají dřevo strávit. Mezi mravenci najdeme typické masožravce lovící hmyz, sběratele semen, chovatele mšic (které dojí jako lidé krávy, aby jim poskytly medovici), někteří pěstují houby. Ale pozor, abychom nezapomněli: jeden druh termitů se rovněž naučil pěstovat houby. Asi mu zachutnaly víc než dřevo. Rozdíl mezi oběma skupinami hmyzu spočívá rovněž v tom, že u mravenců zakládá hnízdo pouze královna, kdežto u termitů oba manželé a královský pár spolu stráví celý život v královské komoře. A když už jsme u hnízda. Termiti i mravenci budují velkolepé stavby, vybavené účinnou klimatizací. Avšak ne všichni jsou stavitelé. Některé druhy, a myslíme termity i mravence, se odstěhovaly do korun stromů. Společné mají rovněž to, že žijí ve velkých společenstvech, která jsou rozdělena na kasty. Královna (u termitů i král), dělnice a vojáci. A jak se mezi sebou v tom množství vzájemně dorozumívají? Mají mravenci mravenštinu a termití termitštinu? Ovšem že ne! Ústy hovořit nedokáží, ale vylučují chemické látky, zvané feromony, které jim řeč dokonale nahradí.

6 HMYZ V SAVANĚ řešení

7 Komár rodu Anopheles zpět

8 Moucha TSE – TSE zpět

9 Saranče zpět

10 Mravenec zpět

11 Termit zpět

12 HMYZ V SAVANĚ mravenci termiti Larva se nepodobá dospělci
Hmyz s proměnou dokonalou Rozšíření všude na Zemi Všežravci Hnízdo zakládá královna Larva (nymfa) se podobá dospělci Hmyz s proměnou nedokonalou Rozšíření v teplých oblastech Požírají dřevo (popř. houby) Hnízdo zakládá „manželský pár“ Život v kastách Společenský hmyz Produkce feromonů zpět


Stáhnout ppt "HMYZ V SAVANĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google