Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všekazi – Termiti - Isoptera

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všekazi – Termiti - Isoptera"— Transkript prezentace:

1 Všekazi – Termiti - Isoptera
Lukáš Filip

2 Zařazení Říše - Živočichové (Animalia) Kmen - Členovci (Arthropoda)
Podkmen – Šestinozí (Hexapoda) Třída - Hmyz (Insecta) Podtřída – Křídlatí (Pterygota) Řád - Všekazi = Termiti (Isoptera)

3 Výskyt Všekazi se vyskytující v tropických a subtropických oblastech.
Počet druhů je kolem 2500.

4

5 Sociální hmyz Sociální hmyz je takové společenství hmyzu, které je tvořeno potomky jednoho nebo jen několika málo párů. U většiny druhů se setkáváme s dělbou práce. Jedinci se mezi sebou dorozumívají pomocí hmatových a chemických podmětů.

6

7 Rozmnožování Královský pár má velmi tvrdé a velké tělo oproti ostatním termitům. Při rozmnožování se královně zvětší zadeček (někdy tak moc, že není schopna se pohybovat) Pár je spolu uvězněn v komůrce, do které smí jen dělníci. Z této komůrky se již nikdy ven nedostanou protože vstupní chodbičky jsou pro ně moc malé. Když zemře někdo z páru, okamžitě je nahrazen jedincem v podobném stádiu vývinu.

8

9

10

11 Potrava Všekazi se živí hlavně dřevem.
Za pomoci symbiotických brvitek a bakterií natráví celulózu dřeva, kterou pak dále zpracovávají a získávají z ní živiny.

12 Podzemní hnízda Podzemní hnízdo termitů je velice složitá spleť chodeb a komůrek. Jednotlivé komůrky vedou ke zdrojům potravy a vody. Zásoby uvnitř hnízda nepřekračují množství, které je nezbytně potřeba pro přežití.

13

14

15 Nadzemní hnízda Mohou být 4-5 metrů vysoká.
V průměru mohou mít až 20 metrů. Po překročení této hranice by se hnízdo kvůli použitému materiálu rozpadlo. Hnízda jsou postavena hlavně z hlíny, trusu a těl mrtvých jedinců. Vše je důkladně spojeno slinami. Nenajdeme zde ani zásoby potravy, ty jsou uloženy v podzemní spleti chodeb.

16

17

18

19 Děkuji za pozornost…


Stáhnout ppt "Všekazi – Termiti - Isoptera"

Podobné prezentace


Reklamy Google