Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP"— Transkript prezentace:

1 Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP http://fzp.ujep.cz/~pnovak

2 2 Logické konstanty ● Logické funkce (jejich výsledky) mohou nabývat dvou hodnot: ● PRAVDA ● NEPRADA

3 3 Funkce – logické (1/2) ● A - Vrátí hodnotu PRAVDA, mají-li všechny argumenty hodnotu PRAVDA ● NEBO - Vrátí hodnotu PRAVDA, je-li alespoň jeden argument roven hodnotě PRAVDA ● PRAVDA - Vrátí logickou hodnotu PRAVDA ● NEPRAVDA - Vrátí logickou hodnotu NEPRAVDA ● NE - Provede logickou negaci argumentu funkce

4 4 Funkce – logické (2/2) ● KDYŽ - Určí, který logický test má proběhnout ● Vrátí určitou hodnotu, pokud je zadaná podmínka vyhodnocena jako PRAVDA, a jinou hodnotu, pokud je zadaná podmínka vyhodnocena jako NEPRAVDA. ● Používá se při testování hodnot.

5 5 Funkce – informační (1/2) ● JE.PRÁZDNÉ - Vrátí hodnotu PRAVDA, pokud se argument hodnota odkazuje na prázdnou buňku. ● JE.CHYBA - Vrátí hodnotu PRAVDA, pokud je argument hodnota libovolná chybová hodnota (kromě #N/A). ● JE.CHYBHODN - Vrátí hodnotu PRAVDA, pokud je argument hodnota libovolná chybová hodnota. ● JE.LOGHODN - Vrátí hodnotu PRAVDA, pokud je argument hodnota logická hodnota.

6 6 Funkce – informační (2/2) ● JE.ČÍSLO - Vrátí hodnotu PRAVDA, pokud je argument hodnota číslo. ● JE.TEXT - Vrátí hodnotu PRAVDA, pokud je argument hodnota text. ● ISEVEN - Vrátí logickou hodnotu PRAVDA, pokud je číslo sudé. ● ISODD - Vrátí logickou hodnotu PRAVDA, pokud je číslo liché.

7 7 Další zajímavé funkce ● HODNOTA - Převede textový řetězec představující číslo na číslo. ● VELKÁ - Převede text na velká písmena. ● ČÁST - Funkce ČÁST vrátí zadaný počet znaků z textového řetězce od zadané pozice na základě zadaného počtu znaků.

8 8 Maticové vzorce Maticové vzorce se od běžných vzorců liší tím, že nemusejí vracet jen jednu hodnotu, ale i seznam hodnot. Obsahuje-li maticový vzorec nějakou agregační funkci (suma, průměr, …), je jeho výsledek pouze jedna hodnota. Bez použití maticových vzorců nejsou vzorce s agregačními funkcemi řešitelné přímo, ale pouze s pomocným výpočtem. Zadávání: CTRL + SHIFT + ENTER Pro vizuální zobrazení, se tento vzorec automaticky uzavře do složených závorek. I některé vestavěné funkce Excelu jsou maticové a při jejich zadávání je nutné stisknout klávesovou kombinaci místo tlačítka OK.

9 9 Maticové vzorce - funkce ● SOUČIN.MATIC - Vrátí maticový součin dvou polí. ● DETERMINANT - Vrátí determinant matice. ● INVERZE - Vrátí matici inverzní k matici obsažené v zadaném poli. ● TRANSPOZICE – Vrátí transponovanou oblast.


Stáhnout ppt "Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP"

Podobné prezentace


Reklamy Google