Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C5 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C5 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2013."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C5 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2013 Ročník/věková kategorie1.-4. ročník OA, 1.-4. ročník IT Vyučovací předmět/klíčová slova Statistika, matematika, ICT. Graf, sloupcový graf, spojnicový graf, plošný graf, výsečový graf, prstencový graf. Anotace Výukový materiál prezentující základní typy grafů v aplikaci MS Excel 2010.

2 Typy grafů a jejich využití CZ.1.07/1.5.00/34.0025 Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státním rozpočtem České republiky.

3 Seznam grafů Sloupcový graf - Column Chart Spojnicový graf (čárový) - Line Chart Pruhový graf - Bar Chart Plošný graf - Area Chart XY bodový graf - XY (Scatter) Chart Burzovní graf - Stock Chart Povrchový graf - Surface Chart Prstencový graf - Doughnut Chart Bublinový graf - Bubble Chart Výsečový graf - Pie Chart Paprskové grafy - Radar Chart

4 Vložení grafu pomocí karty Vložení

5 Sloupcový graf Hodnoty zobrazeny jako sloupce. Výška sloupce dle datových hodnot.

6 Sloupcový graf zobrazení hodnot v závislostí na čase (stoupajíci cena akcií či zisku), nebo kategorie (například počet obyvatel v krajských městech, atd.).

7 Spojnicový (čárový) graf Vhodné nejenom pro souvislá data. Jsou ideální pro přehledné porovnání trendů. (např. pravidelné měření teploty). Je ekvivalentem bodového grafu.

8 Výsečový graf Pro data jež máme v jednom sloupci (řádku). Ve vysečových grafech se zobrazují jako procentní částka celku. Obdobou tohoto grafu vychází graf prstencový.

9 Pruhový graf Hodnoty zobrazeny jako pruhy. Šířka pruhu dle datových hodnot. Využití pro porovnání položek. (např. průměrná mzda v jednotlivých státech EU, atd.). Někdy vhodnější než sloupcové, (pokud jsou popisky os příliš dlouhé).

10 Hodnoty zobrazeny jako body spojené čarou a s výplní pod touto čarou. Vycházejí ze spojnicových grafů. Jen jsou designově upraveny tak, aby zaujaly pozornost na plochu. Využítí k demonstraci poměru obratu a zisku společnosti, atd. Plošný graf

11 XY bodový graf Výhodné pro zobrazení průběhu funkce y=f(x). Pro jednu x-ovou osu může být zobrazeno několik průběhu y (až dvě nazávislé osy y).

12 Burzovní graf Speciální graf pro prezentaci burzovních dat. Lze využít i pro jiné věci jako kolísaní teploty (kolísá podobně jako akcie).

13 Povrchový graf Vychází z plošného grafu. Pohled na data ve 3D. Pro modelaci speciálních matematických funkcí.

14 Vychází z grafu výsečového. V prstencových lze do jedné výseče umístit několik datových řad. Prstencový graf

15 Bublinový graf Uplatnění v psychologii pro dotazniková šetření. Umístění na ose xy. Hodnoutu bude představovat velikost bubliny.

16 Paprskové grafy Grafické znázornění výsledků psychotestů. Ekonomické modely.

17 Zdroj informací: OFFICE LASÁKOVI. Jak na Excel. Typy grafů v Excelu 2010. [online] 27. 9. 2013. [cit. 2013-09-27]. Dostupný z WWW: http://office.lasakovi.com/excel/grafy/ms-excel- 2010-typy-grafu/ http://office.lasakovi.com/excel/grafy/ms-excel- 2010-typy-grafu/

18 Děkuji za pozornost. Ing. Liběna Krchňáková OA Ostrava-Poruba


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C5 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google