Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace_608

2 Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny:
Jméno autora: PaedDr. Dáša Zemková Třída/ročník: 1. ročník 4LG, 5. ročník 8LG Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Gravitační pole Předmět: Fyzika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Přiblíží si měření fyzikální konstanty Klíčová slova: Torzní váhy, gravitační konstanta, Druh učebního materiálu: Výukový list

3 Henry Cavendish První pokus o určení gravitační konstanty pochází z roku Měření provedl Henry Cavendish. Byl to britský chemik a fyzik. Jako první užitím torzních vah změřil velikost gravitační síly, která působila mezi dvěma olověnými koulemi. Z ní odvodil velikost gravitační konstanty. Cavendishovy výpočty byly zpřesněny až ve 20. století. V současné době je vypočítána hmotnost planety Země m=5, kg. Tato hodnota se liší jen o 1% od výpočtu Henryho Cavendishe.

4 Měření gravitační konstanty
Jelikož gravitační působení Země je velmi silné, je změření gravitační konstanty velmi složité. Její hodnota je velmi malá: Měření provedl na tzv. torzních vahách, které jsou velmi citlivé.

5 Torzní váhy se skládají z tenkého vlákna a příčně zavěšené tyče (asi 180 cm), na jejíchž koncích jsou dvě kuličky o stejných hmotnostech. Sledoval úhel otočení tyče, jakmile se před a za uvedené kuličky umístily dvě velké olověné koule o hmotnosti 160 kg, které působily na malé gravitačními silami. Úhel otočení se sledoval pomocí odrazu světelného paprsku od zrcátka připevněného na vlákně. Z úhlu otočení tyče a ostatních známých veličin vypočítal gravitační konstantu ag .

6 Torzní váhy

7 Literatura a zdroje Literatura: 1. LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. první. Praha 1, Žitná 25: Prometheus, ISBN BEDNAŘÍK, Milan a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika pro gymnázia: Mechanika. 4. vydání. Praha 4, Čestmírova 10: Prometheus, spol.s r. o., ISBN ŠTOLL, Ivan. Dějiny fyziky. 1. vydání. Praha 4, Čestmírova 10, : Prometheus, ISBN HLAVIČKA, Alois. Fyzika pro pedagogické fakulty: 1. díl. Vydání 2. Praha: SPN, ISBN /2. Citace: Není-li uvedeno jinak, jsou obrázky dílem autora. Odkazy URL: (staženo dne )


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google