Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_718

2 Pohyb těles a jejich vzájemné působení
Jméno autora: Danuše Černínová Třída/ročník: 1. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Pohyb těles a jejich vzájemné působení Tematická oblast: Třetí Newtonův zákon Předmět: Fyzika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Prezentace je určena žákům I. ročníku 4-letého a 5. ročníku 8-letého gymnázia jako podpůrný materiál ke studiu. Klíčová slova: Síly akce a reakce Druh učebního materiálu: prezentace

3 Třetí Newtonův pohybový zákon
zákon akce a reakce

4 Silové působení těles je vždy vzájemné
např.: zvedáme-li závaží, působíme na něj silou F1 závaží však působí silou F2 (tíhou) na naše ruce

5 Znění zákona Dvě tělesa na sebe navzájem působí stejně velkými silami opačného směru. Tyto síly vznikají a zanikají současně. Jednu sílu nazýváme AKCE, druhou REAKCE. Akce a reakce jsou síly, které působí na různá tělesa → ve svých účincích se navzájem neruší.

6 Kde se setkáme se silami akce a reakce
Reaktivní síly působí např. při prudkém výtoku plynu otvorem (princip rakety), při střelbě (zpětným rázem). Příkladem může být pohybující se chobotnice nebo sépie. Stažením těla vypudí vodu zpod svého těla a živočich dostává impuls k pohybu v opačném směru. Těleso v klidu umístěné na desku stolu.

7 Otázky: A) Dva chlapci plují na dvou loďkách po klidné hladině jezera. Chlapec z jedné loďky odstrkuje druhou.Která z loděk se dá do pohybu ? B)Dvě dívky o hmotnostech 30 kg a 50 kg stojí na kolečkových bruslích a přitahují se k sobě pomocí provazu. Jedna dívka táhne silou 15N. 1) Jak velkou silou táhne druhá dívka. 2) Jak velká jsou zrychlení obou dívek.

8 Výsledky A) Obě loďky na sebe působí silami akce a reakce a proto se obě dají do pohybu. B) 1) Obě dívky na sebe působí silami akce a reakce o velikosti 15 N, tyto síly působí vždy na jiné těleso a proto se nevyruší. 2)

9 Zdroje [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: LEPIL, Oldřich. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. Praha: Prometheus, 1995, 269 s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: BEDNAŘÍK, Milan a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika pro gymnázia: mechanika. 3. přeprac. vyd. Praha: Prometheus, 2000, 288 s. ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google