Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Evropa má: - nejdelší tradici rozvoje průmyslových odvětví - nedostatečnou zásobu nerostných surovin -intenzivní a specializované zemědělství (rostlinná i živočišná výroba) - hustou dopravní síť - nejvíce obyvatel pracuje ve službách, nejméně v zemědělství

3 -více než polovina průmyslu se soustřeďuje v západoevropské oblasti (Anglie, sever Francie, Belgie, Nizozemsko, Porýní a Porúří v Německu) -řada výroby přesunuta do dovozních přístavů -omezování těžkého průmyslu a přechod na specializovaná odvětví (elektronika, přesné strojírenství aj.)

4 - vlastní zdroje v Evropě nestačí potřebám průmyslu = dovoz -ve světovém měřítku má význam těžba: černého a hnědého uhlí (střední Anglie, Hornoslezská oblast, Ostravsko), železné rudy (Švédsko, Rusko), uranu -důležitá je těžba dřeva (Skandinávie, Rusko) -těžba ropy a zemního plynu (Severní moře, Rusko) je nedostatečná = nutný dovoz

5 - Evropa je soběstačná ve výrobě základních potravin. - díky rozdílným podmínkám (70% půdy v Dánsku x 4% půdy v Norsku) = specializované oblasti - přímořské státy – rybolov

6 - rozvinutá doprava umožňuje rozvoj cestovního ruchu (příroda, moře, památky) Železnice: Rusko, Německo, Ukrajina Přístavy: Rotterdam, Antverpy, Hamburk Letiště: Londýn, Paříž, Frankfurt nad Mohanem Auta: Německo, Itálie, Česká republika

7 Otázky k opakování: 1.Proč se musí některé zemědělské produkty a potraviny do Evropy dovážet? Které? 2.Jaký typ zemědělství převládá ve vašem okolí? Které plodiny se tam pěstují? 3.Které zemědělské výrobky se vyvážejí z ČR?


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."

Podobné prezentace


Reklamy Google