Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace."— Transkript prezentace:

1 EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 - Evropa má hustě vyvinutou říční síť
- nejmladší na severu – čtvrtohory (po ústupu ledovců) Využití: energetika, doprava (kanály, přístavy), rybolov, zavlažování, rekreace, atd. Dělení: mimo pevninu (oceán, moře, záliv, průliv) na pevnině (řeky, jezera, ledovce, kanály, přehrady aj.)

3 3) Zálivy: Biskajský, Botnický
Mimo pevninu 1) Oceány: Atlantský, Severní ledový + bezodtoké oblasti 2) Moře: Středozemní (Ligurské, Tyrhénské, Jaderské, Jónské, Egejské, Krétské), Černé, Severní, Baltské, Norské, Barentsovo, Bílé, Keltské 3) Zálivy: Biskajský, Botnický 4) Průlivy: Bospor, Dardanely, Gibraltarský, La Manche, Skagerrak a Kattegat

4 Na pevnině 1) Řeky: a) Atlantský oceán a jeho moře: Tajo, Duero, Garonna, Loira, Seina, Temže, Rýn, Labe b) Středozemní moře: Ebro, Rhôna, Pád c) Černé moře: Dunaj, Dněstr, Dněpr d) Kaspické moře: Volha, Ural

5 2) Jezera: (převážně ledovcového původu) Ladožské,
2) Jezera: (převážně ledovcového původu) Ladožské, Oněžské, Vänern, Finská jezerní plošina 3) Ledovce: horské (Alpy, Pyreneje) pevninské (Island, Špicberky)

6 Otázky k opakování: Najděte na mapě průplavy, které spojují různá povodí. Pokuste se určit úmoří: a) Černého b) Severního c) Středozemního d) Baltského moře. 3. Proč mají řeky ve Středomoří kolísavý vodní stav?


Stáhnout ppt "EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace."

Podobné prezentace


Reklamy Google