Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Holandsko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Holandsko."— Transkript prezentace:

1 Holandsko

2 Oficiální název země je Nizozemské království.
Hlavním městem Holandska je Amsterdam. Holandsko leží v severozápadní Evropě a je jednou z nejhustěji osídlených zemí na světě.

3 Nizozemí má rozlohu 41864 km/2 a asi 16 milionu obyvatel
Nizozemí má rozlohu km/2 a asi 16 milionu obyvatel. Z toho bydlí v Amsterdamu. Je tam přelidněno - tato země je přibližně 2x menší než ČR a přitom má skoro 17mil obyvatel. Podnebí je oceánské s mírnou zimou a chladnými léty, a často zde fouká vítr. Bývalý mořský záliv Zuiderzee je postupně vysoušen a přeměňován na zemědělskou půdu (poldry).

4 Převládají tady nížiny, protékají jím 3 veliké evropské řeky:Rýn, Mása a Šelda. Celá tato země je protkána sítí vodních kanálů. Zemědělství je v Nizozemsku pro dobré geografické podmínky velmi rozvinuté, pěstuje se zde pšenice, ječmen, brambory, cukrová řepa, ovoce a je jedním z největších pěstitelů zeleniny.

5 Holandsko je nazýváno zemí větrných mlýnů a květin (zejména tulipánů)
Holandsko je nazýváno zemí větrných mlýnů a květin (zejména tulipánů). Nizozemí, je země s obrovskými a úrodnými loukami pod úrovní mořské hladiny. Květiny se zde pěstují ve velkém (pole s tulipány, hyacinty, narcisy nebo liliemi vypadají úžasně). V Holandsku se pěstuje 43 % tulipánu z celého světa.  Kdo nahlédl do holandské domácnosti, což při absenci záclon není problém, jistě spatřil nádherné kytice řezaných květin i exotické rostliny v květináči. Květiny a okrasné dřeviny zdobí i všechny předzahrádky, dvorky a hojně jsou využívány v městské zeleni. Bezpočet nových odrůd květin pochází právě z Holandska .

6 Holandsko je jeden z největších exportérů sýra na světě.  
Sýry jsou zabaleny v parafínovoplastikovém obalu, diky čemu si zachovávají svou vynikající chuť a trvanlivost. V Holandsku se vyrábějí desítky druhů sýrů, tři z nich jsou však světoznámé: eidam, gouda a maasdam.

7 Holanďané mají světlou pleť a mají většinou kudrnaté blonďaté vlasy
Holanďané mají světlou pleť a mají většinou kudrnaté blonďaté vlasy. Jezdí hodně na kole, ať už do práce nebo rekreačně. 5% obyvatelstva tvoří cizinci a to nejvíce Turci a Maročané. 90% obyvatelstva bydlí ve městech. Náboženství je zde z 33% římskokatolické, z 23% protestantské, a zbytek jsou muslimové a ateisté – přistěhovalci. V místních Coffee shopech nabízejí legální, leč v ČR zakázanou, marihuanu. 


Stáhnout ppt "Holandsko."

Podobné prezentace


Reklamy Google