Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"— Transkript prezentace:

1 SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025
Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. SULFIDY CH_106_ Sulfidy_Sulfidy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - sulfidy. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, Olomouc: PRODOS, ISBN X.

3 Sulfidy Sulfidy jsou soli odvozené od H2S (sulfanu).
Jedná se o dvouprvkové sloučeniny síry s kovovým prvkem. Sirné soli jsou sloučeniny síry s polokovovým prvkem. Svými vlastnostmi se ale podobají sulfidům. Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo –II.

4 Vlastnosti sulfidů Sulfidy dělíme na kovové (je jich více) a na nekovové. Kovové sulfidy mají kovový lesk i vzhledem. Mnohé z nich jsou měkké a hutné (galenit). Sulfidy jsou vodivé.

5 Tvorba sulfidů Sulfidy jsou velmi důležité rudy olova, zinku, železa a mědi. Tvoří se na hydrotermálních žílách pod hladinou podzemní vody, protože jinak snadno oxidují na sírany. Sulfidy se řadí mezi minerály.

6 Významné sulfidy

7 Pyrit (sulfid železnatý) - FeS2
Je to nejhojnější sulfid a jeden z nejobyčejnějších nerostů vůbec. Nejčastěji se vyskytuje kusový, zrnitý a prorostlý s jinými sulfidy. Je světle mosazně žlutý a barvou se podobá např. zlatu. 

8 Galenit (sulfid olovnatý) - PbS
Má olověně šedou barvu a velmi silný kovový lesk patrný zejména na štěpných plochách. Nejdůležitější ruda Pb. Vyrábí se z něj PbO2 (základní surovina pro výrobu barviv a smaltů).

9

10 Sfalerit (sulfid zinečnatý) - ZnS
Barva může být rozmanitá. Nejčastěji to bývá jedna z těchto: hnědá nebo skořicová, žlutá, šedavě až modravě černá. Je velmi dobře štěpný a špatný vodič elektřiny. Je to hlavní Zn-ruda a surovina k výrobě sloučenin Zn .

11 Chalkopyrit (Sulfid měďnato-železnatý) – CuFeS2
Barvu má mosazně, zlatě žlutou. Často se mění do modra až fialova. Je to všudypřítomný rudní minerál od nejvyšších do nejnižších teplot vzniku. Chalkopyritové rudy jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů velmi důležité mědi, která se dále zpracovává.

12 Naleziště sulfidů Galenit: Harrachov, Příbram, Vrančice, Stříbro, Slovinsko - Mežica, USA - Oklahoma. Sfalerit: Příbram, Kutná Hora, Zlaté Hory, Nová Ves u Rýmařova, Horní Benešov. Pyrit: Kutná Hora, Bory, Zlaté Hory, Horní Benešov. Chalkopyrit: Kutná Hora, Staré Ransko, Příbram, Borovec, Slovensko - Banská Štiavnica.

13 Názvosloví sulfidů Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry a kovového prvku. Původně se nazývaly sirníky. Síra má v sulfidech (stejně jako oxidy) oxidační číslo –II. Postup při tvorbě chemického vzorce je stejný, jako u oxidů, tzn. koncovka kovového prvku a jeho oxidační číslo se řídí podle koncovek názvosloví:-ný,-natý,-itý,-ičitý,-ičný,-istý (nejčastěji první tři) s následným využitím křížového pravidla.

14 Chemické vzorce sulfidů
Sulfid sodný      Na2I S-II Sulfid vápenatý    CaII S-II  Sulfid železitý Fe2II S3-II Sulfid uhličitý CIVS2-II Sulfid dusičný N2VS5-II Sulfid olovistý Pb2IVS7-II

15 Otázky I Co jsou sulfidy? Které znáš sulfidy? Jsou sulfidy vodivé?
Jak se tvoří chemické vzorce sulfidů?

16 Odpovědi I Sulfidy jsou soli odvozené od sulfanu. Jsou to dvouprvkové sloučeniny sirý a kovového prvku. Známé sulfidy jsou: pyrit (sulfid železitý), galenit (sulfid olovnatý), sfalerit (sulfid zinečnatý) a chalkopyrit (sulfid měďnato-železnatý) Sulfidy jsou vodivé. Chemické vzorce sulfidů se tvoří stejně jako vzorce oxidů podle chemického názvosloví.

17 Otázky II Jaké chemické vzorce mají tyto sufidy? Sulfid lithný
Sulfid hořečnatý Sulfid rtuťný Sulfid hlinitý Sulfid cíničitý Sulfid stříbrný Sulfid osmičelý

18 Odpovědi II Sulfid lithný Li2IS-II Sulfid hořečnatý MgIIS-II
Sulfid rtuťný Hg2IS-II Sulfid hlinitý Al2IIIS3-II Sulfid cíničitý SnIVS2-II Sulfid stříbrný Ag2IS-II Sulfid osmičelý OsVIIIS4-II

19 Použité zdroje Sulfid železnatý.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Sulfid olovnatý.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"

Podobné prezentace


Reklamy Google