Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických."— Transkript prezentace:

1 Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických rekonstrukcích Petr Pruner INOVACE 2006, Praha, 7. 12.

2 Nositelé projektu: Geologický ústav Akademie věd České republiky, Ing. Petr Pruner, DrSc. Inštitut za raziskovanje krasa, SAZU, Postojna, Slovinsko, Dr. Nadja Zupan Hajna Cíl projektu: 1) získat nová data týkající vývoje krasu a jeskyní v krasových oblastech Slovinska; 2) využít paleomagnetické údaje z jeskynních výplní pro možnost korelace s tektonickými daty z území Slovinska.

3 Hlavní metodou bylo použití paleomagnetického studia a analýzy sedimentárních výplní krasových dutin nalézajících se v rozdílných regionálně-geologických a regionálně-geomorfologických jednotkách Slovinska. Výzkum měl dvě základní úrovně využití: 1) Vědecké – publikováním paleomagnetických a magne- tostratigrafických dat včetně korelace s Geomagnetickou polaritní časovou škálou, časově zařadit zkoumané profily ve stupních vývoje krasu a jeskyní Slovinska; 2) Praktické – při stavbě dálnice a tunelů využít získaná strukturní data pro předcházení kolapsu stavebních strojů identifikací krasových dutin a zlomových zón.

4 Metody paleomagnetizmu a magnetostratigrafie Přirozená remanentní magnetizace NRM Přirozená remanentní magnetizace NRM Saturovaná izotermální remanentní magnetizace Saturovaná izotermální remanentní magnetizace Demagnetizace střídavým polem až do 100mT Demagnetizace střídavým polem až do 100mT Demagnetizace tepelným polem až do 700 o C Demagnetizace tepelným polem až do 700 o C Magnetická susceptibilita MS Magnetická susceptibilita MS Teplotní závislost MS Teplotní závislost MS Cíl: určení zón magnetické polarity (normalní, přechodné nebo inverzní) studovaného profilu Cíl: určení zón magnetické polarity (normalní, přechodné nebo inverzní) studovaného profilu Konstrukce a interpretace magnetostratigrafického profilu a porovnání s geomagnetickou polaritní časovou škálou Konstrukce a interpretace magnetostratigrafického profilu a porovnání s geomagnetickou polaritní časovou škálou

5 Studované lokality ve Slovinsku 21 profilů ve 13ti jeskyních a 6 profilů mimo jeskyně Studované lokality ve Slovinsku 21 profilů ve 13ti jeskyních a 6 profilů mimo jeskyně

6 Profil Markov Spodmol a odběr paleomagnetických vzorků

7 Odběr vzorků: Orientované vzorky v plastových pouzdrech 7cm 2 Písky pro identifikaci těžkých minerálů Sintry pro datování

8

9 VÝSLEDKY Většina jeskynních výplní (klastických i chemogenních) mají vlastnosti vhodné pro aplikaci paleomagnetických metod. Sedimentární profily jsou podstatně starší než bylo doposud uvažováno. Jejich stáří je mezi cca 1.77 a 6 mil. let. Bylo prokázáno, že výsledky paleomagnetických výzkumů z jeskynních výplní jsou korelovatelné s paleotektonickými daty z oblasti severních dinarid. Výzkumy jeskynních výplní ve Slovinsku, doplněné o další údaje našich výzkumů (ČR, Slovensko, Maďarsko, Itálie, Korea) dovolily zobecnit principy použití paleomagnetismu v metodických studiích. Studie ve Slovinsku byly pro toto zobecnění zásadní.

10 Zveřejněné výsledky výzkumu – projektu KONTAKT Typ zveřejnění Typ zveřejnění Počty Počty Publikace v mezinárodních recenzovaných časopisech 16 16 (z toho 3 s impaktním faktorem) (z toho 3 s impaktním faktorem) Sborníky mezinárodních konferencí 25 25 Nepublikované výzkumné zprávy 7 Přednášky a postery 27 27 Celkem Celkem 75 75


Stáhnout ppt "Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických."

Podobné prezentace


Reklamy Google