Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová)."— Transkript prezentace:

1

2  Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová). Rodný list Aloise Moravce

3

4

5

6 A. Moravec při práci

7 Alois Moravec, jak učí paní Dvořákovou (Vačlenovou) – dcera rodiny, u které bydlel - kreslit postavu foto náčrt

8  Svými obrazy, kresbami nebo i grafickými listy vždy mistrovsky přiblížil typickou českou krajinu s prostými lidmi – dělníky. Dovedl je věrně zachytit při polních pracích, při prádle na řece, při výlovech rybníků, při práci v lese, zrovna tak s opraťmi koňského potahu v ruce, nebo s hráběmi na senách, stejně tak s muzikantskými instrumenty anebo u kolotočů a houpaček. Ukázka n ě kterých jeho prací

9  Za svou bohatou uměleckou tvorbu byl Alois Moravec poctěn významnými cenami doma i v cizině. V roce 1964 se stal nositelem vyznamenání Za vynikající práci a v roce 1974 jej vláda ČSSR k 75. narozeninám jmenovala zasloužilým umělcem.

10 Ukázka písma A. Moravce (dopis již výše zmiňované chyšecké rodině, u které pobýval)

11 Ukázka dalších jeho prací:

12 Konec Prameny: Jožka Dvořáček: časopis Signál


Stáhnout ppt " Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová)."

Podobné prezentace


Reklamy Google