Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka."— Transkript prezentace:

1 Alois Moravec Osobnosti Chyšecka

2 Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová). Rodný list Aloise Moravce

3 Před sto lety bychom našli malého Aloise Moravce v hloučku chyšeckých sousedů, jak udiveně poslouchá jejich vandrovní historky i jak si vybavuje výjevy z tehdy debatované rusko- japonské války. Jindy bychom ho zastihli při klukovských radovánkách u rybníka Barbory, či na úhorovitém svahu, plném žulových balvanů. K večeru ho vždy tatínek vodíval po květušské silnici, zjevoval mu tajemství bylin a pak dlouho, dlouho se díval do širého kraje a nemohli se rozloučit se západem slunce.

4 Když mu bylo osm let, byl jeho otec přeložen na novou školu do Střelských Hoštic u Horažďovic a rodina se přestěhovala do sousedního Kozlova na břehu Otavy. Zde prožil vnímavé klukovské dětství, zde vnikal do krás přírody, zde měl blízko k lidem i k jejich práci. Výrazné malířské nadání ho záhy přivedlo na uměleckoprůmyslovou školu do Prahy. V roce 1916 jej beze zkoušky přijal profesor Max Švabinský do své grafické speciálky na Akademii výtvarných umění. U tohoto malířského velikána nadaný Moravec zvládl řadu výtvarných technik, jako litografii, lept, suchou jehlu, dřevo i linoryt.

5 Do svého rodiště, Chyšek, se desítky let vracel na dovolenou. Při této příležitosti pobýval u jedné chyšecké rodiny, se kterou si dopisoval a vyměňoval dary po celý život a se kterou měl velmi přátelské vztahy. Ani na dovolené neodpočíval, ale naopak neustále tvořil. Chyšky se staly námětem k mnohým malbám. A. Moravec při práci

6 Alois Moravec, jak učí paní Dvořákovou (Vačlenovou) – dcera rodiny, u které bydlel - kreslit postavu foto náčrt

7 Svými obrazy, kresbami nebo i grafickými listy vždy mistrovsky přiblížil typickou českou krajinu s prostými lidmi – dělníky. Dovedl je věrně zachytit při polních pracích, při prádle na řece, při výlovech rybníků, při práci v lese, zrovna tak s opraťmi koňského potahu v ruce, nebo s hráběmi na senách, stejně tak s muzikantskými instrumenty anebo u kolotočů a houpaček. Ukázka některých jeho prací

8 Za svou bohatou uměleckou tvorbu byl Alois Moravec poctěn významnými cenami doma i v cizině. V roce 1964 se stal nositelem vyznamenání Za vynikající práci a v roce 1974 jej vláda ČSSR k 75. narozeninám jmenovala zasloužilým umělcem.

9 Ukázka písma A. Moravce (dopis již výše zmiňované chyšecké rodině, u které pobýval)

10 Ukázka dalších jeho prací:

11 Konec Prameny: Jožka Dvořáček: časopis Signál


Stáhnout ppt "Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka."

Podobné prezentace


Reklamy Google