Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Lada (17. 12. 1887 – 14. 12. 1957) autor: Kateřina Marková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Lada (17. 12. 1887 – 14. 12. 1957) autor: Kateřina Marková."— Transkript prezentace:

1 Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková

2 JOSEF LADA malíř, ilustrátor, jevištní výtvarník, karikaturista, scénograf a autor moderních pohádek pro děti Narodil se v Hrusicích u Prahy, pocházel ze čtyř dětí, jeho otec byl vyučený švec. Ve škole ho zajímal přírodopis a kreslení. Začal ilustrovat knížky pro děti, uveřejňoval své kresby v časopisech Besídka malých, Humoristické listy, Šibeničky a jiné. Ilustroval knihy Jaroslava Haška, Jana Nerudy, J. Š. Kubína a jiných spisovatelů.

3 JOSEF LADA Měl dvě dcery s manželkou Hanou Budějovickou.
Jeho kresby doprovázely verše pro děti od Seiferta či Hrubína, lidovou poezii, např. Říkadla nebo Halekačky naší Kačky, i umělecko-naučné publikace - Svět zvířat, Veselý přírodopis. Vycházel ze známého vesnického prostředí, folklorní tradice, perzonifikuje svět zvířat, pracuje s nadsázkou.

4 Tvorba Josefa Lady: Moje abeceda
Kalamajka, společně s Jaroslavem Haškem, Veselý přírodopis Svět zvířat Ladovy veselé učebnice (Ptáci , Savci, Brouci a hmyz a Vodní živočišstvo) Dobrodružství Tondy Čutala Mňoukačky naší kočky Ezopské bajky Halekačky naší Kačky Kocour Mikeš (čtyři díly – O Mikešovi, Do světa, Cirkus Mikeš a Kludský, Zlatý domov)

5 Další díla Josefa Lady:
O chytré kmotře lišce Vzpomínky z dětství Pohádky naruby Bubáci a hastrmani Straky na vrbě Kronika mého života Nezbedné pohádky Veselé kresby Josefa Lady Josef Lada dětem Říkadla Můj přítel Švejk Velká kniha českých říkadel

6 Ukázky obrázků a ilustrací
Josefa Lady

7 Ladovy veselé učebnice

8 Nezbedné pohádky

9 Kocour Mikeš

10 O chytré kmotře lišce

11 Bubáci a hastrmani

12 Pohádkové Hrusice – rodná obec J. Lady

13

14

15 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Josef Lada (17. 12. 1887 – 14. 12. 1957) autor: Kateřina Marková."

Podobné prezentace


Reklamy Google